Hoe word je zelfstandig taxichauffeur?

Laatste update: 03-12-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Hoe word je zelfstandig taxichauffeur

Dit artikel geeft uitleg over hoe je een zelfstandig taxichauffeur wordt. Je wordt zelfstandig taxichauffeur door: een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een aanmelding bij de Belastingdienst, het behalen van een chauffeursdiploma bij het CBR en voldoen aan vakbekwaamheidseisen en vergunningen. Ook geeft dit artikel informatie over de chauffeurskaart, goedkeuring van je eigen auto als taxi, lid worden van een Toegelaten Taxi Organisatie (TTO) en naleving van de rij- en rusttijden. Heb je nog vragen na het lezen van het artikel? Laat het ons vooral weten.

Chauffeurskaart / taxipas

Taxichauffeur worden zonder taxipas? Dat kan alleen als je in loondienst of VOF rijdt. Een chauffeurskaart (ook wel bekend als taxipas) is nodig als je in een taxi rijdt en jezelf verhuurt aan andere bedrijven. Deze kaart heeft vier functies:
  1. het is een visueel identificatiemiddel;
  2. het geeft toegang tot de boordcomputer waarop ritten worden geregistreerd;
  3. het plaatst een digitale handtekening bij het inloggen met een pincode;
  4. het registreert rij- en rusttijden.
De kaart is vijf jaar geldig, hierna kun je hem met vijf extra jaar verlengen. Dit kun je doen bij Kiwa.
Je hebt twee verschillende soorten chauffeurskaarten: een beperkte en een volledige. Een beperkte chauffeurskaart is voor het rijden op vaste trajecten waarbij geen financiële handelingen worden gedaan in de auto. Denk aan schoolbussen. Meestal rijden deze chauffeurs op vaste tijden en trajecten. Voor een volledige chauffeurskaart moet je voldoen aan een aantal eisen:
  • Een originele Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) die niet ouder is dan vier maanden. Een VOG kun je aanvragen bij Justis. Als je in de afgelopen acht jaar niet in aanraking bent gekomen met de politie is dit in de meeste gevallen geen probleem.
  • Een originele geneeskundige verklaring. Je kunt de veiligheid van je passagiers niet garanderen als je medische problemen hebt waardoor je jouw werk niet kunt uitoefenen. Een bedrijfsarts of arbo-arts bepaalt of jij in staat bent om je werk uit te oefenen en geeft hiervoor een verklaring.
  • Je hebt een geldig rijbewijs nodig. Voor het vervoeren van passagiers is dit rijbewijs B.
  • Je hebt een chauffeursdiploma nodig. Dit diploma kun je halen zodra je rijbewijs B hebt. Het examen voor een chauffeursdiploma bestaat uit theorie en praktijk.
Bij het verlengen van jouw chauffeurskaart heb je een ‘Eigen Verklaring’ nodig om aan te geven dat je nog steeds in staat bent om taxi te rijden. Ze gebruiken deze verklaring om te bepalen of je geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Dit document kun je vinden op de CBR website.

Lees hier alles over Uber chauffeur worden.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Goedkeuring taxi met eigen auto

Niet elke auto is geschikt om als taxi te gebruiken. Jouw auto moet het volgende hebben:
  • Een boordcomputer waarop ritten worden geregistreerd;
  • Een taxameter die jaarlijks gekeurd wordt door het NMi (Nederlands Meetinstituut);
  • Een speciaal kenteken van het RDW. Je moet zelf je kentekenbord laten maken bij één van de bedrijven die hiervoor erkend zijn. Let op: je kentekenbord moet wel blauw zijn. Deze kleur wordt gebruikt om illegaal taxivervoer tegen te gaan en zodat klanten jou kunnen herkennen.
  • Typegoedkeuring van je auto en componenten. Dit houdt in dat je auto door de Europese Goedkeuring (EG) is gekomen. Je kunt een formulier invullen of contact opnemen met RDW om te vragen of jouw auto goedgekeurd is. In de meeste gevallen is dit geen probleem.

Toegelaten Taxi Organisatie (TTO)

In grote steden zoals Amsterdam en Den Haag mag je als zzp taxichauffeur niet zomaar gebruik maken van alle standplaatsen. Voor sommige taxistandplaatsen heb je een TTO-vergunning nodig. Om deze te krijgen moet je je aansluiten bij een Toegelaten Taxi Organisatie in de desbetreffende stad. Een TTO bestaat uit minimaal 35 chauffeurs en 25 voertuigen, waardoor je als taxi zzp geen eigen TTO kunt oprichten.

Rij- en rusttijd

Er zijn regels voor taxi’s omtrent rij- en rusttijden. Je moet normaal gesproken per dag minimaal tien uur rust hebben, maar drie dagen per week mag je deze rust verminderen naar acht uur. Je moet ook per veertien dagen in totaal 72 uur vrij hebben. Deze vrije tijd moet je opdelen in periodes van minimaal 24 uur per keer.

Taxichauffeur is een beroep waarin je met mensen werkt. Veiligheid staat daarom voorop. Rusttijden zijn belangrijk om deze veiligheid te waarborgen.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee