Voor- en nadelen van online boekhouden

Past online boekhouden bij jou?
Ben jij er nog niet helemaal over uit of jij jouw boekhouding online wilt regelen? Dan kunnen deze voor en nadelen jou misschien helpen om een beslissing te maken.

Voordelen:

 
- Flexibiliteit. Je hebt altijd en overal toegang tot jouw boekhouding. Je kunt vaak zelfs door middel van een app boekhouden waardoor boekhouden nog makkelijk wordt.
 
- Orde. Je raakt nooit meer gegevens kwijt. Bij online boekhouden worden er automatisch kopieën van je gegevens gemaakt waardoor informatie niet kan kwijtraken.
 
- Tijd. Online boekhouden kost veel minder tijd dan offline boekhouden. Je voert gegevens in en het programma gaat voor je aan het werk en houdt het overzicht.
 
- Koppeling. Je kunt je online boekhoudprogramma koppelen aan je internetbankieren, je inkomende en uitgaande facturenstroom, de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. Je moet wel zelf toestemming geven voordat ze jouw gegevens kunnen inzien.
 
- Makkelijk. Je facturen staan al online, waardoor het makkelijker is om deze naar een klant te sturen. Daarnaast hoef je jouw gegevens maar één keer in te vullen waarna ze verwerkt worden. Ook heb je geen last van zware systeemeisen (voorwaarden waaraan een computer moet voldoen om een bepaalde toepassing te kunnen gebruiken).
 
- Toezicht. Je kunt degene die jouw boekhouding doet (als je die hebt) toestemming geven om mee te kijken in jouw boekhouding. Dit is voor jullie beiden makkelijk en bespaart tijd waardoor jij minder hoeft te betalen. Daarnaast heb je op deze manier rechtstreeks contact met jouw accountant of boekhouder over je gegevens.
 
- Automatisch updaten. Online boekhouding aanbieders updaten automatisch jouw gegevens. Je werkt dus altijd met recente programma’s waardoor je nooit meer een nieuw programma hoeft aan te schaffen.
 
- Ruimte. Doordat al jouw financiële gegevens online bewaard worden, scheelt dat jou een kast vol papierwerk. Zo verspil je geen papier en bespaar je ruimte.
 
- Goedkoop. Online boekhouding is goedkoper dan een boekhoudprogramma die je aan moet schaffen.
 

Nadelen:

 
- Affiniteit met computers. Je moet affiniteit hebben met computers en niet alles vast willen leggen op papier. Sommige mensen vinden documenten op papier overzichtelijker dan op de computer.
 
- Interesse. Je bent misschien minder bewust van je financieren, omdat je gegevens automatisch verwerkt worden en je ze niet eerst zelf door de scanner hoeft te halen.
 
- Storing. Als je geen internetverbinding hebt, heb je geen inzicht in jouw financiële gegevens.
 
- Abonnement. Met een online boekhoudprogramma zit je meestal aan een maandelijks abonnement vast. Er zijn wel gratis (open source) online boekhoudprogramma’s, maar dan moet je voor extra functies bijbetalen.
 
- Veiligheid. Veel online boekhoudprogramma’s zijn veilig, maar het blijft internet. Zorg bij online boekhouden dus voor een sterk wachtwoord en verander deze regelmatig.
 
- Vertrouwen. Je moet jouw online boekhoudaanbieder vertrouwen. Je hebt de veiligheid van jouw gegevens niet zelf meer in de hand, maar je moet erop vertrouwen dat jouw softwareleverancier ervoor zorgt dat er goede en veilige back-ups worden gemaakt en dat je gegevens niet voor iedereen beschikbaar worden.

Lees ook…

Je boekhouding in de cloud. Hoe veilig is dat?

Steeds meer zzp’ers gaan voor de gemakken van het online boekhouden. Ze delen hun gegevens met hun accountant in de cloud. Maar hoe veilig is die cloud nu eigenlijk?

Online boekhouden: wat moet ik weten?

Als zzp'er kom je er niet onderuit: de boekhouding moet sowieso gedaan worden. Gelukkig kan dat kan nu ook online. Handig, want dan kan je overal en altijd bij je administratie én je accountant kan meekijken.

'Online boekhouden is juist heel persoonlijk'

Online boekhouding is voor jou als zzp’er niet alleen handig en minder tijdrovend, maar door samenwerking met een financieel adviseur kom je ook niet snel voor verrassingen te staan. “Ik kan direct op zaken inspelen”, noemt Rob Penders (FA), accountmanager van advies- en accountantsorganisatie Accon avm, als grootste voordeel.
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer