Waar moet je op letten als je online wilt boekhouden?

Welke aanbieder past bij jou?
Ben je van plan om je papieren boekhouding te vervangen door online boekhouding? Als je op het internet zoekt, vind je veel verschillende online boekhoudaanbieders. Maar hoe kom je erachter welke aanbieder en welk pakket het beste bij jou en je bedrijf past?

Wie gaat wat doen

Je moet eerst bedenken of je de boekhouding zelf wilt gaan doen of (gedeeltelijk) wilt uitbesteden. Als je jouw boekhouding nu al uitbesteedt aan een accountant of boekhouder en je zelf niet veel verstand hebt van cijfers, kun je het dat het beste weer doen. Online boekhouden is makkelijker dan offline boekhouden, omdat er al veel voor je berekend wordt. Echter moet je wel enig verstand hebben van financiële zaken. Geef je liever niet alles uit handen? Kies dan voor een boekhoudprogramma met een meekijkfunctie voor de boekhouder, zodat hij/zij jouw ingevulde gegevens kan controleren en bepaal voor jezelf wat je van hem/haar verwacht.
 

Prijs en kwaliteit

Vervolgens moet je rekening houden met de prijs-kwaliteitverhouding. Er zijn verschillende pakketten voor zzp’ers. Iedere aanbieder hanteert andere prijzen en andere pakketten. Je hebt bijvoorbeeld pakketten die alleen geschikt zijn voor starters. Deze basispakketten zijn ongeveer 30 tot 50 euro per maand. Sommige aanbieders bieden voor een betere prijs een vergelijkbaar pakket aan met meer of betere functies. Hier zie je een vergelijking van de verschillende aanbieders, de pakketten en bijbehorende kosten.
 

Gebruiksvriendelijkheid

Let op de gebruiksvriendelijkheid van het online boekhoudpakket. Het is handig als de software intuïtief is. Dat houdt in dat je ermee aan de slag kunt  zonder dat je een handleiding of een andere vorm van hulp nodig hebt. Mocht je er niet uitkomen, dan is het handig dat jij de vraag alsnog kunt vinden in een handleiding. Veel leveranciers bieden korte video’s aan waarin veelgebruikte functies door middel van een voorbeeldcases worden gedemonstreerd. Daarnaast bieden de meeste professionele leveranciers van online boekhoudpakketten support aan in verschillende vormen (bellen, Twitter en e-mail). Soms moet je daarvoor extra betalen. Houd tot slot rekening met de taal. Niet alle internationale online boekhoudpakketten hebben een Nederlandse helpdesk.
 

Functies

Om de juiste aanbieder en een bijpassend pakket te kiezen, moet je weten welke functies jouw boekhoudpakket moet bevatten. De ene aanbieder richt zich op de hele administratie, de ander alleen op facturering. Ook zijn er pakketten die je geheel naar eigen wens kunt samenstellen. Bepaal dus voor jezelf of je alleen je financiële cijfers wilt bijhouden of dat je ook bijvoorbeeld je ritten en uren wilt begroten. Zo voorkom je dat je een duur pakket afsluit met functies die je niet gebruikt. De meeste aanbieders bieden een gratis proefperiode, zo kun je testen of het pakket wat je wilt kiezen ook daadwerkelijk bij jou past.
 

Koppelingen

Tot slot kun je bij veel pakketten jouw online boekhouding koppelen aan de Kamer van Koophandel zodat bedrijfsgegevens automatisch ingeladen worden. Ook kun je ervoor kiezen om jouw boekhoudprogramma te koppelen aan internetbankieren of de Belastingdienst. Op deze manier hoef je jouw gegevens niet meer door te sturen en worden deze automatisch verwerkt.
 
Hier vind je een vergelijking van online boekhoudpakketten speciaal voor zzp'ers.

 


 

Lees ook…

Vergelijking van online boekhoudpakketten

Grote kans dat je niet voor jezelf bent begonnen omdat je het zo leuk vindt om je boekhouding te doen. Als je dit een rotklus vindt of als je er simpelweg geen tijd voor vrij wilt maken, kan een online boekhoudpakket je werk uit handen nemen. Er zijn veel aanbieders en dat maakt de keuze voor het juiste pakket niet makkelijker. Daarom hier een vergelijking van een aantal online boekhoudpakketten. Bepaal zelf welke het beste bij jouw situatie past

Download het whitepaper Online Boekhouden

Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Gelukkig zijn er manieren waarop je het jezelf makkelijker kunt maken. Boekhouden kan tegenwoordig ook online, in de cloud. In dit whitepaper lees je hoe dat werkt en kun je ontdekken of dit een goede oplossing is voor jouw administratie

Voor- en nadelen van online boekhouden

Ben jij er nog niet helemaal over uit of jij jouw boekhouding online wilt regelen? Dan kunnen deze voor en nadelen jou misschien helpen om een beslissing te maken.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer