‘In 100 dagen verdubbelde ik mijn omzet’

Interview met Alexandra Smith | Verhaalcoach, model/actrice en schrijver
Door de economische crisis daalde de omzet van het tekstbureau ASP (Alexandra Smith Productions) van Alexandra Smith (40). Ze besloot daarom in 100 dagen haar jaaromzet te verdubbelen en schreef het boek: ‘100 dagen dankbaarheid, dagboek van een zzp’er in crisistijd.’ Alexandra: “Door erachter te komen wat mijn tekortkomingen zijn, kon ik groeien.”
Alexandra Smith besloot op 26-jarige leeftijd haar passie te volgen en verruilde haar baan als accountmanager voor de studie Nederlands. “Die verliep soepel waardoor ik Theaterwetenschappen ernaast ging doen. Op 32-jarige leeftijd rondde ik mijn master Nederlands af en op mijn 35e de master theaterwetenschap (cum laude). Tijdens deze studie startte ik mijn tekstbureau ASP (2008). In het begin kon ik ervan rondkomen, maar in 2012 brak een crisisjaar aan: ik had de minste omzet ooit te voren! Hierdoor was ik genoodzaakt om te reflecteren op mijn werk en mijn markt. Ik kwam erachter dat ik nieuwe diensten moest ontwikkelen en veranderde ASP in Fabel, van waaruit ik schrijftrainingen ging geven en presentatiecoaching voor ondernemers. In 2013 huurde ik een carrièrecoach in om mij verder te ondersteunen.”
 
Door mijn achterblijvende omzet was ik genoodzaakt om te reflecteren op het werk wat ik tot dusver had verricht. Ik kwam erachter dat ik nieuwe diensten moest ontwikkelen en zodoende ging ik schrijftrainingen geven en werd presentatiecoach voor ondernemers. Tijdens deze periode huurde ik een carrièrecoach in om mij te ondersteunen.”
 

Omzet verdubbelen in 100 dagen

“Tegelijkertijd schreef ik een boek over wat ik als ondernemer ontbeerde en zocht ik daar al schrijvende oplossingen voor. In mijn boek ging ik de uitdaging aan om in 100 dagen mijn maandinkomen te verdubbelen. Om dit te kunnen realiseren, moest ik al mijn tegenslagen verwerken en kwetsbaarheden op tafel leggen. Ik besefte dat ik zelf veel aan de situatie kon veranderen en kwam erachter dat ik niet overgeleverd was aan marktontwikkelingen. Het was moeilijk om al mijn negatieve gedachten op te schrijven, maar ik besefte ook dat ik op die manier een inspiratiebron voor andere zzp’ers kon zijn.”
 

Grootste valkuilen

“Tijdens het schrijven van het boek kwam ik achter mijn vier grootste valkuilen.
  1. Ten eerste had ik veel te weinig opdrachtgevers. De oplossing bleek simpel: actie ondernemen! De meeste nieuwe opdrachtgevers vond ik binnen mijn eigen netwerk en ik heb daarnaast allerlei bureau’s gemaild. Mailen bleek voor mij effectiever dan bellen. De lezer kan dan zelf bepalen wanneer hij/zij tijd heeft.
  2. Ten tweede kwam ik erachter dat ik helemaal geen ondernemingsplan of duidelijke focus had. Ik zorgde voor een helder plan en een duidelijke communicatie voor zowel Fabel als alexandrasmith.nl. Het resultaat was twee websites die afzonderlijke doelgroepen bedienen. De ervaring van mijn werk als model/actrice neem ik mee in mijn werk als verhaalcoach en trainer en vice versa.
  3. En dan kom ik op mijn derde valkuil: tijd. Vrijheid vraagt om structuur en soms heb je even geen zin. De oplossing was voor mij simpel: drie doelen per dag stellen die haalbaar waren en in het grote plan passen.
  4. De belangrijkste: je stip op de horizon bepalen, waar je als ondernemer naartoe gaat binnen welk tijdsbestek.

 

En het is me uiteindelijk gelukt!

“En het is me uiteindelijk gelukt! Na 100 dagen was mijn omzet verdubbeld. Doordat ik erachter ben gekomen wat mijn valkuilen zijn en daar bewust mee om ga is mijn omzet verdubbeld. Mijn boek werd gepubliceerd en ik kreeg zo veel positieve reacties, met name van andere zzp’ers. Ik moet nog steeds hard werken om mijn nieuwe omzet vast te houden, maar dat lukt tot nu toe goed. Ondernemers moeten altijd gefocust blijven. Wat ik iedere zzp’er wil meegeven: kwetsbaarheid is niet hetzelfde als zwak zijn. Het delen van je falen kan ook de sleutel zijn voor je succes. Mensen begrijpen tegenslagen en willen je helpen.”

Lees ook…

Zomerserie: ‘Vorig jaar juli en augustus had ik een omzet van nul euro’

Soms heb je een steuntje in de rug nodig om de zomermaanden door te komen. Vorig jaar was de zomerperiode voor het trainingsbedrijf van Marjolein Bodegom dramatisch: een omzet van nul euro. Bij toeval zijn juli en augustus dit jaar alsnog heel drukke maanden geworden.

Meer omzet uit bestaande klanten

Van huis uit werken heeft zo zijn voordelen voor mij. Op dit moment rent er een kleine man in alleen een luier zingend en dansend met zijn ToetToet door het kantoor. Blijkbaar is ‘Sledge Hammer’ van Peter Gabriel prima om op de te dansen. Opeens zie ik de link tussen het opvoeden van mijn kleine man en het helpen van mijn klanten. Niet dat ik hen zie als een klein kind, maar op een bepaalde manier zijn het wel mijn kindjes.

De valkuilen van zzp'ers met een sterke persoonlijkheid

Ben jij een zelfstandig ondernemer die kracht en zelfvertrouwen uitstraalt? Word jij ervaren als iemand met een sterke persoonlijkheid? Dan moet je deze zes valkuilen proberen te vermijden.
Als ZZP'er ben je vrij maar niet alleen. Wil je eenvoudig in contact komen met collega-zzp'ers en mogelijke opdrachtgevers? Maak en publiceer je gratis MijnZZP-profiel!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer