Het wondermiddel tegen stress en vermoeidheid

Blog van Anoek de Voogd | Zelfstandig voedingsadviseur, sportpsycholoog & personal trainer
Als drukke zelfstandige ondernemer ben je wel eens gestresst en moe. Er bestaat een wondermiddel tegen en iedereen kan het gebruiken: sporten. Je moet het alleen even ontdekken.
Op social media lijkt het vaak alsof mensen vooral sporten om er goed uit te zien. Voor een deel van de mensen is dat waarschijnlijk ook zo, maar ik weet bijna zeker dat zij geen voldoening uit het sporten halen. Als je wel voldoening uit het sporten haalt, ervaar je ook de mentale voordelen die het biedt. 
 

Betere stemming

Sporten is namelijk niet alleen goed voor je lijf, maar ook juist voor de geest. Je krijgt bijvoorbeeld al een betere stemming door 10 minuten sporten. En als je gedurende de week minimaal 50 minuten sport (en dat is echt niet veel) halveer je de kans op een depressie.

Naast dat sporten je stemming verbetert, heeft het ook nog andere voordelen die nuttig zijn voor ondernemers:
 1. Het geeft je meer energie
 2. Je voelt je minder gestresst
 3. Je voelt je minder moe
 4. Je kunt sneller leren
 5. Je kunt je beter concentreren
 6. Je ervaart minder angst
 

Controle over lichamelijke reacties

Bepaalde gevoelens, zoals stress, vermoeidheid en angst hebben lichamelijke reacties tot gevolg. Sporten kan vergelijkbare lichamelijke reacties teweeg brengen, maar hier heb je andere associaties bij en je hebt deze reacties onder controle. Deze controle kun je zowel bewust als onbewust toepassen in het dagelijkse leven. 

Bij bijvoorbeeld een verhoogde hartslag door spanning, kun je bewust rustiger ademhalen om je hartslag omlaag te brengen. Na het sporten doe je dit ook, dus je weet dan hoe het moet. Verder heeft sporten allerlei positieve lichamelijke reacties tot gevolg, zodat de weerstand van je lichaam verbetert en je meer aankunt. En hierdoor heb je weer meer energie. 
 
 

Hoe pas je deze kennis toe in de praktijk?

 
 • Elke 10 minuten die je aan sport kunt doen, zijn mooi meegenomen. Iedereen heeft wel een keer 10 minuten over.
 • Ochtendsporters zijn consequenter in hun sportactiviteiten dan avondsporters, dus leer jezelf aan om in de ochtend te sporten als je weet dat je moeite hebt om het vol te houden.
 • Maak een wandeling of loop een rondje hard in je lunchpauze. Dit geeft je energie voor de middag.
 • Plan sportmomenten in je agenda. Een afspraak met je ‘baas’ zeg je immers niet af ;) 
 • Vind een sportactiviteit die je leuk vindt en daardoor ook volhoudt. ‘Moeten’ sporten is niet vol te houden.
 • In de praktijk merk ik dat mensen motivatie halen uit het positieve gevoel na het sporten. Dus houd dit in gedachten.
 
Succes met het sporten en het trainen van je geest!
 

Lees ook…

Hardlopen en ondernemen is een goede combinatie

In 1981 kwam Cees Lansbergen met het idee om een hardloopwedstrijd te organiseren door de IJtunnel tussen Zaandam en Amsterdam. Het was niet de eerste keer dat dit idee naar voren kwam. Eerder in 1959 was er al een ‘dam tot damloop’, toen er een lobbyevenement werd georganiseerd voor een betere verbinding tussen de twee dammen.

5 tips om niet de hele dag te zitten

Als je een eigen onderneming hebt, ben je daar altijd druk mee. Het kan dan moeilijk zijn tijd vrij te maken om te gaan sporten. Hoewel ik van mening ben, dat je door sporten juist productiever wordt. In deze blog wil ik je tips geven om gedurende dag aan extra beweging te komen.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer