Het roer omgooien en voor jezelf beginnen

Interview met Lisette Tol, business coach
Zij had een goedbetaalde droombaan in de televisiewereld en een scherp oog voor goede programma’s. Na bijna vijftien jaar in televisieland koos ze een geheel nieuw pad en begon haar eigen bedrijf als businesscoach. Het geluk lacht haar nu toe.
Lisette Tol werkte vijftien jaar als programmamaker bij de televisie, waarvan de laatste zeven jaar in leidinggevende functies. Ze gaf haar leven een nieuwe wending en besloot haar goedlopende carrière te beëindigen en haar eigen coaching bedrijf op te zetten.
 

Programma’s maken

“Ik dacht dat de televisiewereld de ideale wereld voor mij was. Ik maakte programma’s, bedacht de scripts en schreef teksten. Het was heel gaaf om te doen en ik was goed in wat ik deed. De programma’s Waar is de Mol?, Het Blok, Samenwonen, Je Leven in de Steigers en Kop Spijkers waren leuk om aan mee te werken. Met Waar is de Mol? reisde ik bijvoorbeeld de hele wereld over! Het creatieve deel van een programma maken sprak mij het meeste aan. Een goede of spannende verhaallijn bedenken en vervolgens het verhaal op een originele en aantrekkelijke manier laten overkomen. Toch voelde ik mij niet helemaal op mijn plek in de loop van de jaren.”
 

Politieke spel

“Ik merkte dat ik de kriebels kreeg van mijn leidinggevende functie en kwam erachter dat hoe meer ik in leidinggevende functies terechtkwam, hoe erger het ‘politieke spel’ werd. Met het politieke spel bedoel ik dat je niet tegen iedereen eerlijk kunt zijn. Omgekeerd is ook niet iedereen eerlijk tegen jou. Ik heb daar zo’n hekel aan. Ik had te maken met zoveel verschillende belangen van bijvoorbeeld de zenderbaas, mijn baas, de sponsor en de presentator. Je moet dan heel tactisch zij, wat ik ook was, maar ik werd er niet gelukkig van. Ik wil eerlijk zijn tegen mensen en het ‘spel’ niet meespelen. Ik moest met weinig geld veel kijkcijfers scoren en tegelijkertijd een inhoudelijk verhaal presenteren. Dat was een onmogelijke taak.”
 

Twijfels

“Op een gegeven moment kreeg ik er schoon genoeg van om steeds het spelletje mee te spelen. Ik kreeg sterker het gevoel dat ik iets wilde doen wat er toe doet. Ik stelde mij de vraag: wil ik oud worden in deze televisiewereld? Om erachter te komen wat ik nou echt wil in het leven en waar ik gelukkig van word ging ik naar een coach. Bij de tweede ontmoeting met mijn coach besefte ik: ik wil het werk doen wat zij doet. Mensen begeleiden en helpen erachter te komen hoe ze gelukkiger kunnen leven. De wereld van coachen leek mij heel anders dan de televisiewereld waar je iets maakt, het bekeken wordt en het opgaat in de lucht. Met coachen zou ik voor mijn gevoel echt een bijdrage kunnen leveren.”
 

Het roer om

“Ik besloot om het roer om te gooien en ook coach te worden. Als ik me ergens instort dan ga ik er voor de volle 100 procent voor, dus ik heb vanaf dat moment diverse coachopleidingen gevolgd. Je bent nooit uitgeleerd. In 2010 startte ik met mijn eigen coachpraktijk en yogastudio. Ik was tijdens mijn werk al gestart met een vierjarige yogaopleiding. In no time had ik een goedlopende yogastudio en een coachpraktijk met leuke klanten en mooie opdrachten bij grote bedrijven als Tele2, HEMA en L’Oréal. Ik begreep dat focus belangrijk was en had mij gespecialiseerd in stressmanagement en vitaliteit.”
 

‘Tips om ontspannen te ondernemen’

“Ik volgde de afgelopen jaren diverse coachtrajecten, trainingen en opleidingen van ‘businessguru’s’ om te leren hoe ik, zonder mijn creativiteit en enthousiasme te verliezen, succesvol ondernemer kon zijn. Ik merkte dat ik als zzp’er geneigd ben om al mijn vrije tijd op te geven. Onder andere door te kiezen, te focussen en prioriteiten te stellen leerde ik hoe ik in minder tijd meer kon verdienen en hoe ik mijn bedrijf naar een ander niveau kon tillen. Dit maakt mijn bedrijf niet alleen succesvoller, maar ook leuker! Hier was ik zo enthousiast over dat ik het wilde delen met andere ondernemers. Inmiddels ben ik gecertificeerd businesscoach en begeleid ik andere ondernemers naar meer rust, meer vrije tijd en meer omzet. Ik schreef een e-book over hoe je ontspannen kunt ondernemen en ben sinds ik voor mezelf ben begonnen een stuk gelukkiger. Dat ik nu iets doe om andere mensen te helpen voelt beter dan ooit te voren!”
 

Lees ook…

Voor jezelf beginnen naast je baan

Voor jezelf beginnen is een sprong in het diepe. Veel zzp’ers maken de stap dan ook terwijl ze nog een vaste baan hebben. Maar kun je jezelf dan wel helemaal wijden aan je onderneming? ZZP Servicedesk vroeg het een zelfstandig financieel adviseur, die sinds mei 2015 volledig zzp’er is. “Het is een gespreid bedje van waaruit je begint.”

Een droombaan in televisieland of starten als zelfstandig coach?

Hij heeft een baan in de televisiewereld waar velen van dromen. Maar niet lang meer. Ivor Beem (1978) is keihard bezig zíjn droom na te jagen: voor zichzelf beginnen als coach. 2015 is voor hem het jaar waarin hij afscheid neemt van de wereld van tv om zijn eigen bedrijf op te bouwen. Een enorme sprong in het diepe.

Hoe vind je jezelf opnieuw uit?

Als je het roer om wilt gooien en voor jezelf wilt beginnen, hoe doe je dat dan? Na 20 jaar als theater- en televisieartieste te hebben gewerkt, wist Roeselien Wekker dat er iets moest veranderen in haar leven. Inmiddels runt ze als zelfstandig pitch- en presentatiecoach haar bedrijf Pitch You.
VrijeStijl magazine staat vol met inspirerende en entertainende verhalen voor zelfstandig ondernemers.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer