Hoe blijf ik up-to-date binnen mijn vakgebied?

Zorg dat je kunt blijven concurreren
Investeren is vanzelfsprekend voor elke ondernemer. Anders kun je niet concurreren. Als zzp’er betekent dit dat je moet investeren in jezelf.
Het kan gebeuren dat je merkt dat je kennis niet meer voldoende is voor de markt. Je krijgt weinig opdrachten binnen en je klanten vragen dingen van je die je niet weet. Dit is een teken dat je meer kennis nodig hebt. Ook als het goed gaat met je bedrijf is het belangrijk om te blijven leren, zo kan je namelijk groeien. Je kunt via verschillende bronnen up-to-date blijven binnen je vakgebied.
 

Bijscholing

Wil je in korte tijd veel kennis vergaren? Schrijf je dan in voor een cursus of workshop. Misschien wil je wel aan de slag met social media, persoonlijk leiderschap of wil je leren hoe je processen binnen bedrijven verbetert. Hier zijn diverse trainingen voor. Als je nog dieper wilt ingaan op bepaalde onderwerpen, kun je je ook inschrijven voor een specialistische opleiding. Hier hangt wel een prijskaartje aan, maar het is een investering in jouw toekomst. Gezien dat prijskaartje is het goed om te weten dat je kosten voor bijscholing in veel gevallen af kunt trekken van je winst. 

 

Online

Er zijn natuurlijk nog meer manieren om je kennis bij te spijkeren. Een van de meest toegankelijke bronnen van informatie is het internet. Dagelijks verschijnen nieuwe inhoudelijke artikelen online, die relevant kunnen zijn voor jouw bedrijf. Wees wel kritisch op wat je leest, niet alles wat op internet staat klopt. Bepaal dus aan de hand van de bron of je er iets mee doet of niet. Op sommige websites vind je ook zogenaamde webinars of webcasts. Dit zijn livebeelden of opnames van evenementen of informatiebijeenkomsten. Daarnaast zijn er online workshops die je handvatten geven om direct ergens mee aan de slag te gaan. 

 

Evenementen

Naast de webcasts kun je ook live een presentatie, bijeenkomst of congres bijwonen. Hoewel je hier meestal voor moet betalen, kunnen sommige evenementen erg leerzaam zijn. Let bij het uitkiezen van een evenement op de aanwezigheid van experts in jouw vakgebied of onderwerp waarin je geïnteresseerd bent. Ga ook op zoek naar ervaringen van mensen die eerdere evenementen van dezelfde aanbieder hebben bijgewoond. Een goede website met evenementen speciaal voor ondernemers is ondernemersplein.nl. Deze pagina is onder andere gesponsord door de Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor ondernemend Nederland.
Een ander voordeel van evenementen is dat je er ook andere zzp’ers kunt ontmoeten.

 

Intervisie

Kennisuitwisseling met andere zzp’ers wordt ook wel intervisie genoemd. Zet eens een andere zzp’er in als klankbord voor je plannen, of spar over nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Een initiatief dat intervisie stimuleert is Seats2meet. Hier kun je gratis flexwerken onder de voorwaarde dat je bereid bent kennis uit te wisselen.

Lees ook…

Je als zzp’er laten bijscholen, is dat nodig?

Als zelfstandig ondernemer moet je constant op de hoogte blijven van wat er speelt in jouw branche. Door je te laten bijscholen ga je mee met de ontwikkelingen in je branche. Dick Spel, voorzitter van Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor zzp’ers, vertelt waarom bijscholing belangrijk is.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer