Hoe kies ik een extensie voor mijn domeinnaam?

.nl, .com, .eu, .net: er zijn veel opties
Wanneer je een (zakelijke) website op gaat zetten, is het bedenken van een goede domeinnaam (url) vaak het eerste wat je doet. Over de naam wordt vaak lang en goed nagedacht, maar dat geldt meestal niet voor de extensie (.nl, .com, .net, .eu, etc). Hoe kies je dan de juiste extensie?
Als je een webadres wilt registreren is er een legio aan opties wat de extensie betreft. Wanneer je een Nederlands bedrijf bent dat zich op de Nederlandse markt richt, is .nl de meest voor de hand liggende keuze. En dat is ook een verstandige keuze, zo blijkt uit onderzoek van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). 
 

.nl

Uit onderzoek, waar 1025 respondenten aan hebben deelgenomen, toont aan dat .nl in Nederland de extensie is met het meest positieve imago, gevolgd door .com. Volgens de respondenten heeft .nl de volgende eigenschappen: ‘dichtbij’ (74%), ‘vertrouwd’ (69%), ‘betrouwbaar’ (65%), ‘veilig’ (64%) en ‘waardevast’ (49%). 
 

.com

Als je juist verder kijkt dan de Nederlandse grenzen, kan een .com-extensie de beste optie zijn. Het is wereldwijd het meest gebruikte domein en geeft jouw website een internationale feel. Uit het onderzoek van SIDN blijkt dat mensen .com onder andere associëren met ‘internationaal’, ‘buitenlands’, ‘vertrouwd’, ‘zakelijk’, ‘wereldwijd’ en ‘commercieel’. Als jij een zp’er bent die zich enkel op de Nederlandse markt richt, kun je je dus afvragen wat de toegevoegde waarde is van een .com-domein.
 

.amsterdam

.nl en .com zijn doorgaans de eerste extensies waar je aan denkt. Maar er zijn veel meer opties. Zo is er bijvoorbeeld sinds kort .amsterdam. Een domein dat vooral interessant is als je bedrijf in de hoofdstad gevestigd is of zich daarop richt. De respondenten bleken nog niet echt bekend te zijn met deze extensie en het wordt vooral geassociëerd met woorden als ‘dichtbij’, ‘lokaal’, ‘vertrouwd’, ‘bekend’ én ‘onbekend’. Deze extensie is sinds 1 september 2015 beschikbaar.
 

Overige extensies

Verder kun je natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld .eu, .net, .biz en nog een legio aan andere extensies. Vaak wordt hiervoor gekozen als het .nl- of .com-domein al bezet is. Vraag jezelf echter af of het dan wel verstandig is om met dit website-adres te werken. Het kan immers verwarrend zijn voor jouw klanten. Daarnaast moet je je realiseren wat een ‘vage’ extensie met het imago van jouw website doet. Extensies als .shop, .tk en .bmw worden als vaag en minder betrouwbaar bestempeld, blijkt uit het SIDN-onderzoek.
 

Registreren

Als je een url registreert is het daarom ook aan te raden om meerdere extensies te kopen. Je kunt dan bijvoorbeeld jandewitcoaching.nl gebruiken in alle uitingen. Maar je voorkomt dat mensen met kwade intenties jandewitcoaching.net of jandewitcoaching.eu vastleggen. Overigens kun je ervoor zorgen dat wanneer iemand per ongeluk jandewitcoaching.net intypt, hij wel automatisch op jandewitcoaching.nl terechtkomt.

Lees ook…

Een website: kosten of investering?

Wat is een goede investering en wanneer gooi je geld weg? Eelco Jacobs legt in zijn eerste blog voor ZZP Servicedesk het verschil uit tussen kosten maken en investeren.

Hoe weet je of jouw website goed is?

Wanneer je op zoekt bent naar een webdesigner, merk je dat het verschil in prijzen enorm is. Je kunt al een website krijgen voor 200 euro, maar een beetje ontwerpbureau vraagt al gauw 1500-2000 euro voor het maken van, wat lijkt, diezelfde website. Wat maakt het prijsverschil in websites zo groot, ze zien er allemaal prima uit, toch?

Tips om je website goed te onderhouden

Heel veel bedrijven en zp’ers zullen dit herkennen: weken (soms maanden) is er gewerkt aan een nieuwe website, alle informatie staat erop. De teksten, waar je lang over nagedacht hebt, foto’s en afbeeldingen van je diensten of producten, eventueel een portfolio, en uiteraard de contactgegevens. Hij is helemaal zoals je hem hebben wilt: dus KLAAR! :D
Zie je in de app-stores door de bomen het bos niet meer? Dit whitepaper staat vol zakelijke apps die ondernemen makkelijker maken. Met gebruikerservaringen van collega-zzp'ers.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer