Bespaartip: koop auto privé, boek 'm zakelijk

Btw terug op aanschaf, onderhoud en brandstof
Belasting is belasting, zou je als ondernemer denken. Niets is echter minder waar. Zo is het een goed bewaard geheim dat je een voor de inkomstenbelasting privé aangeschafte auto toch kunt inschalen voor ‘zakelijke' BTW aftrek. Dat betekent: geen bijtelling, wel 19 cent per kilometer aftrek en omzetbelasting retour over het zakelijke deel van het autogebruik. Download nu het whitepaper!

Meteen overstappen?

Je zou bijna denken: morgen overstappen. Dat is nou weer net iets te kort door de bocht. “Zoals gezegd moet je een keuze maken hoe je de auto voor beide belastingen wilt behandelen. Belangrijk detail is dan wel dat je dat als belastingplichtige in principe maar één keer kunt doen: bij aanschaf. Het kan ook over een gebruikte auto of bestelwagen gaan overigens. Dus niet perse een nieuwe. Bij een occasion behaal je doorgaans sneller voordeel.“ Op het moment dat je die keuze maakt, zal die voor de hele gebruiksperiode gelden. Doorgaans vier, vijf jaar of meer dus. Rolleman onderstreept dan ook dat je heel weloverwogen de keus moet maken. Je later bedenken is geen optie.
 

Kilometerregistratie vereist

Om de keuze bij de fiscus hard te kunnen maken, vereist het wel een kilometeradministratie voor de zakelijke ritten. Dat hoeft volgens Rolleman niet tot in detail precies te worden bijgehouden wanneer je gebruik maakt van de 500-kilometer ‘nultarief’ regeling in de bijtelling. Het gaat er immers alleen om dat je hard kunt maken welk deel van de totaal gemaakte kilometers zakelijk is.
 
Dat zegt namelijk hoeveel kilometers je tegen 19 cent kunt aftrekken én hoeveel BTW aftrekbaar is. De zakelijke BTW krijg je terug, het prive´deel van de BTW niet. “Alternatief is dat je kiest voor volledige BTW-aftrek, gevolgd door een jaarlijkse afdracht op basis van een forfait van 2,7 procent van de catalogusprijs van de auto.”
 

Persoonlijke registratie

Dat scheelt dus administratie, maar wat de voordeligste keuze is hangt van je specifieke situatie af. Belangwekkend detail daarbij is dat die 2,7 procent daalt naar 1,5 procent wanneer de auto vijf jaar in gebruik is. En helaas bedoelt de fiscus daarmee: vijf jaar in eigen gebruik.
 
Tot slot: duidelijk moet zijn dat als je eenmaal het besluit hebt genomen om ‘prive´ te kopen en zakelijk te boeken’ je een langetermijnplanning moet maken. Afhankelijk van je situatie en het type auto kan dat wel een aardig voordeel opleveren!

Download het whitepaper. 

Lees ook…

Hoe regel ik voordelig een auto als zzp'er?

Als je een auto nodig hebt als zzp’er, zijn er meerdere opties. Afhankelijk van je situatie kun je kopen, delen, huren of leasen. Welke optie past bij jou?

Is een auto leasen een goed idee?

Dankzij verschillende constructies speciaal zzp'ers (en het mkb) hoeft het leasen van een auto niet duur te zijn. Het loont de moeite om het eens uit te zoeken.

Nu een zakelijke auto kopen of juist wachten?

De autobelasting gaat op de schop. Dit jaar veranderen de bijtelling en bpm voor zakelijke auto’s, in 2017 volgen de echt grote hervormingen. Wat is wijsheid: nu een auto kopen of juist wachten? In dit artikel lees je hoe je voordelig uitkomt.
Wil jij ook profiteren van het beste van twee werelden? Lees de ultieme bespaartip!
Wil jij weten hoe jij het meest voordelig een auto kunt regelen als zzp'er? Met de praktische tips, rekentools en ervaringen van collega's uit dit whitepaper maak je de juiste keuze.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer