4 tips voor een goede, betaalbare AOV

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar niet te duur
Wist je dat 9 procent van de ondernemers nu (deels) arbeidsongeschikt is en 8 procent dat in het verleden is geweest? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is dan geen overbodige luxe. 'Te duur' en 'ondernemen is risico durven nemen', zijn goede tegenargumenten. Er ís een gulden middenweg. 4 tips om die te vinden.

Onderzoek van Baken Adviesgroep en Delta Lloyd (2015) toont aan dat zzp'ers (bewust of onbewust) meer risico lopen dan ondernemers met personeel. Enkele cijfers op een rij: 

  • 74% van de zzp’ers heeft geen AOV (bij andere ondernemers is dat 49%)
  • 26% van de zzp'ers zonder AOV heeft geen financiële buffer.
  • 4% van de ondernemers is nu volledig arbeidsongeschikt.
  • 5% van de ondernemers is nu deels arbeidsongeschikt.
  • 8% van de ondernemers is (deels) arbeidsongeschikt geweest.
  • 16% van de ondernemers zonder AOV doet niets aan het voorkomen van arbeidsongeschiktheid.
  • 79% van de zzp'ers vindt een AOV te duur.
  • 44% van de zzp'ers weet niet dat de AOV fiscaal aftrekbaar is.

 

 

Tip 1: loop niet te veel risico

Hoeveel risico loop jij? Voor zzp'ers is arbeidsongeschiktheid vaak desastreus. Weeg af hoeveel risico jij kan of durft te lopen. Ga daarbij niet alleen af op je gevoel, maar bereken wat er zou gebeuren als jij arbeidsongeschikt zou raken. Hoe lang kan jouw bedrijf dan blijven bestaan? Durf daarbij ook het meest zwarte scenario te berekenen. Probeer een financiële buffer op te bouwen of zorg op een andere manier voor een goed vangnet - zoals een AOV of een broodfonds.

 

Tip 2: bereken je exacte kosten

Uit bovengenoemd onderzoek blijkt dat ondernemers de premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) 30 procent te hoog inschatten. Een AOV kost je waarschijnlijk ergens tussen de 80 en 400 euro per maand. De hoogte van de maandelijkse premie is volledig afhankelijk van factoren als leeftijd, verzekerd bedrag, eigenrisicotermijn, eindleeftijd, uitkeringsduur en je beroep of beroepsklasse. Bij de meeste verzekeraars kun je eenvoudig online berekenen hoe hoog jouw premie uit zou vallen.

 

Tip 3: AOV aftrekken van de inkomstenbelasting

De premies die je betaalt voor een AOV zijn volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Alleen een eventuele risicopremie voor een ongevallendekking is niet aftrekbaar. De kosten voor advies en servicekosten zijn niet fiscaal aftrekbaar. Als je arbeidsongeschikt wordt betaal je over de uitgekeerde bedragen wel belasting. 

 

Tip 4: beperk de kosten

De offerte van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan hoger uitvallen dan je gehoopt had. Wat kun je als ondernemer doen om de premie van de AOV te verlagen? Kijk (in overleg met je verzekeraar of adviseur) of je enkele factoren bij kunt stellen, zoals het verzekerde bedrag, de eigenrisicotermijn, de eindleeftijd of de uitkeringsduur. Een beetje schuiven met deze waarden kan al veel schelen in de maandelijkse premie, maar let op: dit gaat wel ten koste van je dekkingsgraad of -duur.

Lees ook…

4 gewoonten van gezonde ondernemers

Als je een ondernemer bent, is het belangrijk dat je gezond bent en blijft. Als je je fit voelt, ben je productiever en heb je meer energie om de hele dag bezig te zijn met je werkzaamheden.

Alternatief voor verzekeren: het Broodfonds

Als zzp'er regel jij je eigen arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Zo zorg je dat je geen inkomstenverlies lijdt en dat je onderneming kan blijven voortbestaan. Er zijn steeds meer zzp'ers die hun inkomen (deels) veiligstellen in een Broodfonds. Een overzicht van de voor- en nadelen van zo'n alternatieve verzekering.

Twee maanden zelfstandig, geen AOV en een dwarslaesie

Lars de Beer was sinds twee maanden zelfstandig grafisch vormgever en volop aan het genieten van zijn nieuwe bestaan. Tot hij op 5 juli een ongeluk kreeg tijdens het mountainbiken op Texel. Hij brak zijn nek en raakte vanaf zijn schouders verlamd. Als kersverse freelancer had Lars geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarom zijn zijn vrienden een inzamelingsactie begonnen: Paddle for Lars.
Dit whitepaper attendeert je op zaken die minder leuk zijn, zoals arbeidsongeschiktheid. Voorkom dat het misgaat en download het gratis whitepaper!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer