1 op de 6 zzp’ers wil meer uren maken

Gaat voornamelijk om deeltijd-zzp'ers
Een zesde van de zelfstandig ondernemers zou liever meer uren maken dan ze nu doen. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Zo’n 169.000 zzp’ers vinden het aantal uren dat ze nu maken te weinig. Het gaat daarbij vooral om zelfstandigen die 12 tot 20 uur in de week werken. 8 procent van de zzp’ers zou daarentegen juist graag minder willen werken. Dat betekent dat de overgrote meerderheid van de ruim 1 miljoen zelfstandigen (drie kwart) tevreden is over het aantal werkuren.
 

Loondienst

Het aantal mensen in loondienst dat graag meer uren wil maken, ligt lager dan het aantal zzp’ers dat dat wil: 12 procent. Er zit wel een stijgende lijn in. In het tweede kwartaal van 2012 gaf slechts 10 procent van de werknemers aan meer te willen werken.
 

Vrouwen en jongeren

De mensen in loondienst die aangeven meer te willen werken zijn voornamelijk laag- en middelbaar opgeleid. Dat terwijl het onder de zelfstandig ondernemers juist vooral de hoogopgeleiden zijn die zeggen meer uren te willen maken. Ook gaat het vaker om vrouwen en jongeren dan om mannen en ouderen.
 

Dienstverlening versus productverkopers

Zelfstandigen die producten verkopen zijn doorgaans tevreden met het aantal uur dat zij per week werken. Met name zzp’ers in de dienstverlening geven aan dat er best wat uurtjes bij zouden mogen.
 
Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren sterk gegroeid en groeit nog steeds. In 2008 was slechts 8 procent van de beroepsbevolking zelfstandig ondernemer, vandaag de dag gaat het om 12 procent. Bijna de helft van alle zzp’ers werkt in deeltijd. Bij mensen in loondienst ligt dit aantal iets hoger. 

 

Lees ook…

4 mobiele tools voor je urenregistratie

Het is misschien wel het minst favoriete onderdeel van het zelfstandig ondernemen: je uren bijhouden. Het kost veel tijd om in Excel het overzicht terug te halen van de afgelopen periode. Toch is het de moeite waard. Gelukkig zijn er genoeg tools om je het leven makkelijker te maken.

Denk aan je urencriterium!

Als zzp’er is het belangrijk dat je je urenspecificaties goed bijhoudt. Als je aan het urencriterium voldoet kan dit je immers grote financiële voordelen opleveren. Het komt regelmatig voor dat de rechter zich moet buigen over een zaak waarin een ondernemer zich niet aan het urencriterium lijkt te hebben gehouden. Het is dan ook belangrijk dat er geen twijfel kan ontstaan over jouw urenspecificaties. Wanneer je deze achteraf opstelt kan dit argwaan wekken.

Ben jij ook een typisch gevalletje 'loodgieter-met-de-lekkende-kraan'?

Ondernemen is topsport. Ik heb er in week 3 nog een blog over geschreven voor ZZP Servicedesk. Daarnaast roep ik het te pas en te onpas tijdens mijn trainingen en workshops. Toch ben ik een typisch gevalletje ‘loodgieter-met-de-lekkende-kraan’. Ondanks dat ik weet dat ondernemen topsport is en dat je om die reden goed voor jezelf en jouw bedrijf moet zorgen, ga ik toch steeds de mist in als het gaat om time management. Sinds vorige week heb ik dan ook een coach.
Je hebt het niet alleen druk met opdrachten. Ook administratie, acquisitie en netwerken vraagt een hoop tijd. Tel daar de mailtjes en telefoontjes tussendoor bij op en je komt uren tekort. Dit whitepaper biedt oplossingen om georganiseerd door het leven te gaan.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer