Geld uitlenen: een kwestie van vertrouwen

Blog van Rinske Jansen | De Administratiekamer
Als het meezit, kan het gebeuren dat je als zzp’er wat ruimer in je financiële middelen komt te zitten. Uit zakelijke en/of humanitaire overwegingen leen je een gedeelte van je zuurverdiende geld uit. Het gebeurt nogal eens, dat je vertrouwen in de mensheid daarbij een deuk(je) oploopt. Je kunt fluiten naar je uitgeleende centen!
Je vertrouwt erop, aangezien je motieven nobel waren, dat de Belastingdienst coulant is en dat je de verstrekte lening als verlies mag worden afgeboekt. Ook het vertrouwen van de Belastingdienst is vaak geschaad en daar is men kritisch van geworden. 
 

Zakelijk jasje

Zij vinden dat, als je uit persoonlijke motieven geld gaat uitlenen, je zelf de consequenties moet dragen. Tenzij je jouw lening in een zakelijk jasje hebt gegoten. Dat jasje bestaat uit een leningsovereenkomst met daarin een reële rente, een gedegen onderzoek naar de kredietwaardigheid van de lener en een normale looptijd van de verstrekte lening. Voldoet de door jou verstrekte lening aan die voorwaarden, dan vindt de Belastingdienst het een zakelijke overeenkomst en mag je de vordering afwaarderen. Deze afwaardering komt ten laste van je winst.
 

Vertrouwen behouden

De Belastingdienst heeft haar vertrouwen in jou uitgesproken en jij kunt weer een beetje rustiger slapen. Om je vertrouwen in de mensen te behouden is het raadzaam je zakelijk op te stellen. Voor zakelijk kun je ook eerlijk invullen en daar kan niemand wat op tegen hebben. Zakendoen is namelijk een kwestie van vertrouwen.

Lees ook…

Creatief boekhouden kan lonen

Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee je jouw winst zo kunt beïnvloeden dat je als ondernemer minder belasting betaalt.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Om je bedrijf op te zetten en draaiende te houden moet je kosten maken. Deze kosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van de winst, waardoor je minder belasting betaalt. In dit artikel zetten we de belangrijkste aftrekposten voor je op een rij.

Zo ga je goed van start als zzp'er

Na lang wikken en wegen heb je eindelijk de knoop doorgehakt: je gaat starten met je eigen bedrijf. Uiteraard heb je hiervoor een uniek en origineel bedrijfsidee bedacht, maar wat komt er nog om de hoek kijken als je als zelfstandige gaat werken? Welke zaken mag je absoluut niet vergeten en waar moet je beginnen?
Vroeger ging je als ondernemer standaard naar de bank als je extra geld nodig had. Nu is de situatie anders. Sinds de kredietcrisis moeten banken vaker nee verkopen. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven bij om je bedrijf te financieren. Welke? Dat lees je in dit whitepaper.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer