Wie wil er nou te veel betalen?

Column van Rinske Jansen | De Administratiekamer
Meestal betaal je jouw btw netjes op tijd. Maar soms kan het tegen zitten. Er zijn klanten die nog niet betaald hebben of je moet een investering doen. Je zit te krap bij kas en dat kan vervelend worden. Als je in gebreke blijft kan de Belastingdienst je een naheffingsaanslag met boete opleggen. Dat kun je dus beter voorkomen. Maar hoe?
Grofweg zijn er drie mogelijkheden die je kunt benutten. De keuze voor welke mogelijkheid hangt sterk af van je situatie op dat moment.
 

1. Kasstelsel

Ondernemers die meer dan 90 procent van hun goederen of diensten aan particulieren leveren, zijn veelal verplicht het kasstelsel te hanteren. Winkeliers, kappers, glazenwassers en autorijscholen zijn voorbeelden van dergelijke ondernemers. Het kasstelsel houdt in dat je pas btw over de omzet gaat betalen, als je klant ook écht betaald heeft. Heb je inkopen gedaan en de factuur nog niet betaald, dan kun je die toch aftrekken van de btw van het kwartaal waarin de factuurdatum valt. Op deze manier hoef je de btw, die je klanten moeten betalen, niet voor te schieten.
 

2. Binnen één week betalen

Betaal je altijd netjes op tijd en slechts die ene keer betaal je een paar dagen te laat, dan doet de Belastingdienst niet moeilijk. Als je maar binnen de termijn van één week bent gebleven. De Belastingdienst laat het dan bij een waarschuwing.
 

3. Uitstel van betaling

Met een belletje naar de Belastingdienst kun je om uitstel van betaling vragen. Dat heeft alleen zin, als je geen betalingsachterstanden bij de Belastingdienst hebt.
 
Welke keuze je ook maakt, het is extra werk en daar zit je niet op te wachten als zelfstandig ondernemer. Zorg daarom dat jij of je boekhouder op tijd zijn met de aangifte van de btw en de Belastingdienst keurig op tijd haar geld ontvangt. Een goede en inzichtelijke administratie geeft je rust en spaart boetes uit. En waarom meer betalen dan nodig is?
 

Lees ook…

Hoe zit het met btw en het buitenland?

Hoe het zit met btw als je iets aan het buitenland levert, of omgekeerd, is vaak onduidelijk. Wanneer moet je betalen en hoe vraag je het terug? We geven antwoord op deze, en meerdere, vragen.

Btw terugvragen als een klant niet betaalt

Wat moet je doen als een klant de rekeningen niet of maar gedeeltelijk betaalt? Ondertussen heb je waarschijnlijk de btw die in de factuur was berekend al afgedragen aan de Belastingdienst. Heel vervelend, maar er is goed nieuws: je kunt deze omzetbelasting terugvragen.

Hoe trek ik de btw van mijn auto van de belasting af?

Als je jouw eigen auto soms zakelijk gebruikt, kun je btw verrekenen met je aangifte. Hoeveel btw-kosten mag je precies aftrekken en hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer