10 goede voornemens voor zzp'ers

Ga succesvol het nieuwe jaar in!
Hoewel er tussen 31 december en 1 januari feitelijk weinig verandert, voelt de eerste dag van het nieuwe jaar toch altijd als een schone lei. Een mooi moment dus om ook op zakelijk vlak wat veranderingen aan te brengen. Deze 10 goede voornemens kunnen jou een (nog) succesvol(ler) nieuw jaar bezorgen.

1. Jezelf als een bedrijf gaan zien

Nog te veel zzp’ers nemen zichzelf niet serieus. Ze zien zichzelf als een eenpitter die moet dansen naar de pijpen van opdrachtgevers. Is dat bij jou het geval? Spreek met jezelf af dit in het nieuwe jaar anders te doen. Als jij jezelf niet als een serieus bedrijf ziet, dan doen je opdrachtgevers dat ook niet. Ga zakelijk en professioneel om met afspraken, deadlines en betalingen. Zo voorkom je dat je een marionet wordt van jouw opdrachtgevers.
 

2. Je tarief verhogen

Vind je dat je te weinig vraagt voor jouw diensten? Gooi je tarief dan in het nieuwe jaar omhoog. Realiseer je dat je niet alleen in je eigen levensonderhoud moet voorzien, je moet ook geld apart kunnen zetten voor vakanties, verzekeringen, voor als je een keer griep krijgt en voor je pensioen. Daarnaast gaat zo’n beetje de helft van jouw tarief rechtstreeks naar de Belastingdienst.
 
Checken of jij een redelijk tarief vraagt doe je met de volgende berekening:
 
  • Schat in wat je brutoloon zou zijn wanneer je hetzelfde werk fulltime in loondienst zou doen. En maak deze berekening:
 
[Brutoloon in loondienst + 8 procent vakantiegeld + 25 procent werkgeverslasten]  
 
Deel dit door
 
Het gemiddeld aantal werkuren per maand bij fulltime dienstverband (= 173,36 uur)
 
Doe dit keer 2
_____________________________________________
Uitkomst: het bedrag dat jij minimaal per uur moet vragen

 

3. Je website en social media updaten

Als je een drukbezette zelfstandige bent, schieten je website en social media er nog wel eens bij in. Plan een moment in om te checken of alle teksten, contactgegevens en profielgegevens nog up to date zijn. Haal eventueel oudere berichten van je social accounts af als deze nu niet meer bij jouw bedrijf passen. Plan meteen een nieuw moment in in het komende jaar om weer een updaterondje te doen.

 

4. Tijd maken voor acquisitie

Acquisitie is geen leuke klus en wanneer men genoeg opdrachtgevers heeft, wordt er vaak weinig aandacht aan besteed. Terwijl het erg belangrijk is een netwerk aan opdrachtgevers te hebben. Plan daarom in het nieuwe jaar meerdere momenten in om oude banden aan te halen, potentiële nieuwe opdrachtgevers aan te schrijven en je netwerk uit te breiden.

 

5. Je verzekeringen checken

Waarschijnlijk heb je ooit eens een verzekeringspakket afgesloten en er daarna weinig meer naar omgekeken. Pak de polissen erbij en check of de dekking en verzekeringen nog passen bij jouw bedrijf. Misschien ben je wel over- of onderverzekerd.
 

6. Jezelf iets nieuws gunnen

Werk je al jaren met dezelfde laptop, dezelfde telefoon of andere verouderde apparatuur? Of kan je werkplek wel een opknapper gebruiken? Gun het jezelf iets nieuws aan te schaffen. In veel gevallen kun je het van de belasting aftrekken.
 

7. Je tijd beter managen

Als zelfstandige kun je altijd wel werken. Hoe vaak overkomt het je niet dat je zo geconcentreerd bezig bent dat je vergeet te eten of te drinken? Ben jij slachtoffer van je eigen slechte timemanagement? Pak dit in het nieuwe jaar aan. Gun jezelf vrije tijd en ontspanning. Als je een hogesnelheidstrein altijd op volle toeren laat draaien, gaat ‘ie uiteindelijk een keer stuk…

 

8. Nieuwe plekken bezoeken

Zit jij vaak op dezelfde plek te werken? Verbreed je spectrum. Er zijn meer dan genoeg plekken waar je als zelfstandige terecht kunt om te flexwerken. Een nieuwe plek kan je nieuwe inspiratie geven en je kunt met nieuwe interessante mensen in contact komen. Kom letterlijk uit je comfort zone in het nieuwe jaar!
 

9. Vaker ‘nee’ zeggen

Nee zeggen tegen een opdracht kan heel moeilijk zijn. Je loopt immers geld mis. Maar je bent niet voor jezelf begonnen om dingen tegen je zin te doen. Zie je een klus niet zitten of heb je er geen tijd voor? Durf nee te zeggen.
 

10. Een langetermijnstrategie maken

Misschien gaat het nu wel hartstikke goed met je bedrijf, maar hoe zorg je ervoor dat dat in de toekomst ook zo blijft? Dwing jezelf jaren vooruit te kijken en stippel een strategie uit om de komende jaren aan het werk te blijven. Zonder visie en strategie zal succes op den duur uitblijven.

Lees ook…

Een nieuw laag btw-tarief van 9%: de gevolgen voor zzp’ers

Het kabinet verhoogt per 1 januari 2019 de lage btw van 6% naar 9%. Dit heeft gevolgen voor zzp’ers die producten of diensten leveren die vallen onder het lage btw-tarief. Er zijn nu al een aantal zaken die je kunt regelen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de wijziging.

De belangrijkste wetswijzigingen voor zzp’ers per 1 januari 2019

Per 1 januari 2019 zijn er een aantal nieuwe wetten en regels waar jij als zzp’er mee te maken krijgt. De belangrijkste staan hieronder op een rij.

Nieuw BTW-nummer voor eenmanzaken in Nederland

Per 1 januari 2020 krijgen alle eenmanszaken in Nederland een nieuw BTW-nummer. Het huidige BTW-nummer van eenmanszaken bestaat nog uit het burgerservicenummer (bsn). Het nieuwe BTW-nummer zal deze privacygevoelige informatie niet langer bevatten.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer