Zijn zzp’ers voorbereid op nieuwe VAR?

Zelfstandig ondernemers reageren
Er is al maandenlang veel te doen rond de vervanger van de VAR. Berichten over uitstel passeren de revue en duidelijkheid over de nieuwe modelcontracten die zzp’ers vanaf 1 mei 2016 moeten gebruiken is er niet. Hoe kijken jouw collega-ondernemers ertegenaan? Zijn ze voorbereid op de nieuwe manier van werken?
Let op! Sinds 1 mei 2016 is de wet DBA ingegaan. Lees hier alles over de nieuwe wet.

 

Ivonne Smit: AdFontes Communicatie

“Ik ben al zes jaar zzp’er en ik heb veel verschillende opdrachtgevers in een jaar. Daarom heb ik een VAR-wuo, maar geen enkele opdrachtgever vraagt er ooit naar. Het is heel duidelijk dat ik zelfstandig ondernemer ben en men vraagt er nooit naar, dus voor mijn gevoel hoef ik niks aan te tonen bij de belastingdienst of de opdrachtgever. Ik ben redelijk op de hoogte van de aankomende wijzigingen. Het is ook mijn eigen verantwoordelijkheid als ondernemer om het nieuws bij te houden over dit onderwerp.”
 

Karin Schoonheim: Karin Schoonheim Advies & Bemiddeling

“Ik gebruik de VAR sinds ik in 2009 ondernemer werd, dat werkte altijd prima voor mij. Ik heb bericht ontvangen dat ik voor 2015 geen nieuwe VAR aan hoefde te vragen, vanwege veranderingen op komst. Om schijnzelfstandigheid te kunnen voorkomen en niet alle risico bij de zzp’er te leggen gaan we met modelcontracten werken, dat vind ik geen probleem. Bij de volgende opdracht vul ik die gewoon samen met de opdrachtgever in.”
 

Egbert Jan Riethof: freelance (eind)redacteur

“Het is mij niet duidelijk wat er precies gaat veranderen. Ik maak al dertien jaar gebruik van de VAR en ik heb links en rechts wel dingen gehoord, maar er heerst nog veel onduidelijkheid. Ook uit de brief die ik ontvangen heb, blijkt niet wat de nieuwe manier van werken wordt. Een opdrachtgever zei tegen mij: Straks moet ik jouw administratie inzien om vast te stellen of je echt wel andere opdrachtgevers hebt. Anders loop ik een risico door een overeenkomst met jou aan te gaan. Als dat waar is, is het een inbreuk op de privacy.”  
 

Hilde Halvorsen: H2MF

“Drie maanden geleden heb ik voor het eerst een VAR aangevraagd. Daar werk ik nog mee tot er nieuwe informatie komt. Het is me duidelijk dat de regelingen gaan veranderen, maar niet precies wat er dan gaat veranderen. Ik had verwacht dat de belastingdienst met een folder zou komen over de veranderingen, maar die heb ik nog niet kunnen vinden. Op de website van de belastingdienst kan ik ook geen aanvullende informatie vinden en daardoor voel ik me niet voorbereid.”
 

Kees de Groot: BFA Belasting- en Administratieconsulenten

“Ik ben geen zzp’er, maar directeur-grootaandeelhouder. Mijn klanten maken wel gebruik van de VAR en daarom zorgen wij dat we ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de VAR. Het is toe te juichen dat er standaard overeenkomsten op de site van de belastingdienst komen te staan en dat individuele overeenkomsten vooraf kunnen worden getoetst door de belastingdienst. De communicatie vanuit de overheid naar de zzp’er is minimaal en daar kan nog veel aan verbeterd worden.”

Lees ook…

VAR is verleden tijd

Na maanden van onduidelijkheid is het zo ver: de Eerste Kamer heeft op dinsdag 2 februari de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) goedgekeurd. Deze nieuwe regeling voor zzp’ers die de VAR-verklaring heeft vervangen, is ingegaan op 1 mei 2016.

Van VAR naar voorbeeldovereenkomst

De VAR is verdwenen: sinds 1 mei 2016 is de oude regeling vervangen door de nieuwe wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Wat betekent dit voor jou als zzp’er? De veranderingen op een rij.

Niet-declarabele uren zijn ook werkuren

Zzp’er? Dat is toch uurtje factuurtje? Als zelfstandige maak je veel meer uren dan je denkt. Van je website bijhouden, vakbladen lezen tot je werkkamer opruimen. Het zijn allemaal werkuren. Maar moet je die dan ook echt bijhouden?
Ga naar MijnZZP en chat met één van onze medewerkers! Je kunt ons ook bereiken op 020 2101496

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer