Aalmoezen geven verarmt niet

Blog van Rinske Jansen | De Administratiekamer
Ook in 2016 beloont de Belastingdienst jouw gift voor goede doelen of culturele instellingen weer. Natuurlijk zitten daar wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet de instelling die jouw gift ontvangt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instellingen) geregistreerd staan. Je moet de gift op vrijwillige basis doen en er mag geen tegenprestatie tegenover staan. Tot slot moet je ook middels een schriftelijk bewijs kunnen aantonen dat je ook daadwerkelijk die gift hebt gedaan.
Als je aan de bovenstaande voorwaarden hebt voldaan, dan mag je de gift ten laste van je winst laten komen. En de Belastingdienst laat het daar niet bij, maar beloont jouw nobele gedrag ook nog eens en wel met 25 procent. Dat betekent: je hebt een gift gedaan van 2.000 euro, dan mag je de aftrek verhogen met 25 procent (500 euro), het totale bedrag dat je van jouw winst mag aftrekken komt daarmee op 2.500 euro.
 

Limiet

De Belastingdienst houd je goedgeefsheid wel in de gaten. Per jaar mag je maximaal 50 procent van je winst schenken, maar weer niet meer dan 100.000 euro. Daarnaast geeft zij duidelijk aan (kijk op de site van de Belastingdienst) welke instellingen in aanmerking komen om als ANBI gezien te worden en waarbij het dus mogelijk is dat jij jouw gift van je winst kan aftrekken.
 

Voorbeeld

Het gaat al een tijdje goed met je onderneming en je wilt bijvoorbeeld jouw vereniging laten meedelen in je voorspoed. Dan dien je de volgende regels te hanteren: het moet gaan om een periodieke gift, die minimaal over een periode van vijf jaar gegeven wordt; je hebt dit schriftelijk laten vastleggen (op de site van de Belastingdienst vind je voorbeelden van zo’n schriftelijke overeenkomst). Een periodieke gift moet jaarlijks een ongeveer even hoog bedrag zijn. Een periodieke gift kan ook in natura worden uitgekeerd, bijvoorbeeld een voedselpakket, speelgoed, enz.
 

Laat je informeren

Het is een mooi gebaar als je schenkingen doet. Het geeft jou en anderen een goed gevoel. Maar zorg er wel voor dat je lang van dat gevoel kunt genieten. Laat je vooraf goed informeren over de voorwaarden die de Belastingdienst stelt, zodat je schenking je achteraf geen problemen geeft.
 

Lees ook…

Cash & containers

Voor wie nog geen goede voornemens had voor 2016, je krijgt ze gewoon cadeau. In de vorm van een nieuwe container voor de inzameling van plastic afval. Zonder er eindeloos over na te denken, zonder voorbereiding. Hup, gewoon mee beginnen.

VAR is verleden tijd

Na maanden van onduidelijkheid is het zo ver: de Eerste Kamer heeft op dinsdag 2 februari de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) goedgekeurd. Deze nieuwe regeling voor zzp’ers die de VAR-verklaring heeft vervangen, is ingegaan op 1 mei 2016.

5 tips voor een snelle en gezonde maaltijd

Iedere ondernemer kent dat wel… Je hebt het druk, er ligt nog veel werk en je hebt eigenlijk geen zin om te koken, maar je wilt wel een gezonde maaltijd op tafel zetten. Je weet immers dat gezond eten ervoor zorgt dat je je werk nog lang en met veel energie kunt uitvoeren. De illusie bestaat nog steeds dat het lang duurt om een gezonde maaltijd op tafel te zetten, maar dat is dus echt niet zo.
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer