5 tips om van sporten een gewoonte te maken

Blog van Anoek de Voogd | voedingsadviseur, sportpsycholoog & personal trainer
Iedere ondernemer moet prioriteiten stellen. Vaak komt werk op één, omdat er toch geld verdiend moet worden. Sporten (en gezond eten) wil er dan nog wel eens bij inschieten. Maar bedenk jezelf eens hoe energiek je je voelt na het sporten. Door regelmatig te sporten heb je meer energie en kun je dus ook met veel meer energie aan je bedrijf werken.

Gewoontes zijn aan te leren. In het begin zal het niet zo makkelijk gaan, maar wanneer je steeds weer de keuze maakt om gezond te eten en om te blijven sporten, wordt het onderdeel van je leefstijl. Vaak gaat het om kleine aanpassingen in je huidige leefstijl. Als je even niet weet hoe je dat het beste kan doen, kun je het beste om hulp vragen. Een buitenstaander kijkt er namelijk weer anders naar.
 

Wanneer is sporten een gewoonte?

Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een gewoonte te vormen. Wel is de range 8 tot 254 dagen, dus wees niet getreurd als het na twee maanden nog niet zo gemakkelijk gaat. De aanhouder wint immers. Er is een model (transtheoretical model for change) dat aangeeft welke stappen je doorloopt om iets een gewoonte te laten worden. Evalueer in welke fase jij zit en zet de volgende stappen om je doel te bereiken:

 • Pre-contemplatie: Je denkt niet aan sporten, en je hebt er ook geen plannen voor.
 • Contemplatie: Je sport niet, maar je denkt er wel over.
 • Preparatie: Je maakt plannen om binnen 30 dagen te beginnen.
 • Actie: Je bent begonnen met sporten, maar bent er nog geen 6 maanden mee bezig.
 • Behoud: Je sport al langer dan 6 maanden en het is onderdeel van je leefstijl geworden.


Het doel is om in de laatste fase te komen. Hieronder geef ik 5 tips om daarvoor te zorgen.
 

 1. Doelen stellen

  Doelen stellen helpt om te blijven sporten. Bepaal hoe vaak je wilt gaan sporten, wanneer, wat je gaat doen etc. Op een bepaald punt ga je merken dat je meer energie krijgt, je jezelf lekkerder voelt, etc. Blijf echt voor jezelf sporten en niet voor anderen, want dat is moeilijk vol te houden. De bonustip: Plan je sportmomenten in in de ochtend, omdat je wilskracht dan hoger is en je nog geen excuses hebt.
 2. Beloon jezelf

  Door jezelf een cadeau te geven als je bepaalde doelen hebt bereikt, behoud je je motivatie. Denk hierbij aan een nieuw outfit, een massage, of een dagje sauna. Mijn advies zou wel zijn om jezelf niet te belonen met eten, omdat je dan een goed-fout associatie met eten krijgt. Eten heeft vooral als functie om je lichaam te voeden en niet om jezelf te belonen.
 3. Varieer

  Voorkom verveling en varieer in je sportactiviteiten. De ene keer ga je hardlopen, de andere keer doe je yoga en een ander keer doe je weer aan krachttraining. Je kunt variatie aanbrengen over de week, maar ook over de weken/maanden.
 4. Houd je vooruitgang bij

  Als je merkt dat je beter wordt in een activiteit of oefening is dat leuk. Vooruitgang motiveert, dus houd bij wat je doet en hoeveel je vooruit gaat. Een stappenteller kan bijvoorbeeld helpen actief te zijn gedurende de dag. Sterker worden in de sportschool zorgt ervoor dat je nog meer wil.
 5. Licht vrienden en familie in

  Door vrienden en familie in te lichten is het makkelijker om van sporten een gewoonte maken. Ze kunnen je van de zijlijn aanmoedigen of ze kunnen zelfs met je meedoen. Trainingspartners kunnen je helpen gemotiveerd te blijven. Als je een keer geen zin hebt, ga je toch omdat je met iemand hebt afgesproken.

 

Lees ook…

4 gewoonten van gezonde ondernemers

Als je een ondernemer bent, is het belangrijk dat je gezond bent en blijft. Als je je fit voelt, ben je productiever en heb je meer energie om de hele dag bezig te zijn met je werkzaamheden.

5 tips voor een snelle en gezonde maaltijd

Iedere ondernemer kent dat wel… Je hebt het druk, er ligt nog veel werk en je hebt eigenlijk geen zin om te koken, maar je wilt wel een gezonde maaltijd op tafel zetten. Je weet immers dat gezond eten ervoor zorgt dat je je werk nog lang en met veel energie kunt uitvoeren. De illusie bestaat nog steeds dat het lang duurt om een gezonde maaltijd op tafel te zetten, maar dat is dus echt niet zo.
VrijeStijl magazine staat vol met inspirerende en entertainende verhalen voor zelfstandig ondernemers.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer