Als zzp’er overstappen van eenmanszaak naar een bv

Blog van Rinske Jansen | De Administratiekamer
Als zzp’er kennen we het allemaal: een periode dat alles meezit. Meer dan voldoende werk, weinig kosten en goede vooruitzichten. Stiekem zijn we de andere tijden vergeten. Die van zoeken en vragen om werk, de onverwachte toename van kosten en het gevoel ‘hoe moet het verder?’.

Wanneer een besloten vennootschap (bv)?

Dat is een duidelijke vraag, maar moeilijk te beantwoorden. Een advies is enkel op maat te geven. Hoe ziet jouw situatie -zowel zakelijk als privé- eruit en wat zijn realistische prognoses voor jouw onderneming? Is nu de juiste tijd om je eenmanszaak om te zetten naar een bv?
 
We kunnen een ijkgetal noemen: grosso modo moet je onderneming een winst van zo’n 150.000 euro in de boeken hebben staan. Dan kan het interessant worden om je eenmanszaak om te zetten in een bv. Daarnaast is het hierbij goed om te kijken naar bijvoorbeeld pensioenopbouw, aansprakelijkheid en een eventuele latere verkoop van je bedrijf. Ondertussen moet je beseffen dat je, met deze overstap naar een bv, afscheid neemt van bijvoorbeeld de fiscale aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek en de MKB-winstvrijstelling.
 

Aansprakelijkheid

In jouw eenmanszaak ben je als zzp’er ook in privé aansprakelijk voor de schulden die uit je bedrijfsvoering kunnen ontstaan. Er wordt dan geen verschil tussen bedrijfsvermogen of privévermogen gemaakt. In een triest geval zou je dus de kans lopen om bijvoorbeeld je woning kwijt te raken. Bij een bv wordt wel onderscheid aangebracht tussen privé en onderneming. De bv is aansprakelijk voor de schulden en kan failliet gaan. Mits de DGA niets te verwijten valt qua het leiden van de onderneming, wordt hij niet privé aansprakelijk gesteld en blijft het privévermogen buiten een eventueel faillissement.
 

Advies

Uit het bovenstaande kun je al herleiden, dat een deskundig advies gewenst is. Neem de tijd voor je als zzp’er de stap van eenmanszaak naar bv maakt. Ga op zoek naar informatie en ervaringen van anderen. Neem tot slot samen met je adviseur de voor- en nadelen nauwgezet door.
 
En bedenk daar bij het volgende: Een boom die zo hard wil groeien dat hij zijn wortels uit de aarde trekt, zweeft niet ten hemel, maar valt om (Harry Mulisch).
 

Lees ook…

De agenda van businesscoach Anke Verbruggen

Heb je vaak het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten? En vraag je je af hoe collega-zzp'ers hun tijd indelen? ZZP Servicedesk geeft je een kijkje in de agenda's van zelfstandig professionals. Ditmaal vertelt Anke Verbruggen, sparringpartner voor vrouwelijke ondernemers, hoe haar dag eruit ziet.

Word onderdeel van ons ondernemerspanel!

De zelfstandig ondernemers in onze community zijn 'vrij, maar niet alleen'. Om contact te houden met onze doelgroep en naar jullie vragen, opmerkingen en andere feedback te luisteren, hebben we een ondernemerspanel opgezet. Vind jij het belangrijk om jouw mening te delen met ons? Meld je dan direct aan!

Is een AOV echt zo schreeuwend duur?

‘Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is zo duur, dat kun je als startende zelfstandige niet betalen.’ Deze bewering klinkt je vast niet onbekend in de oren. Maar klopt dat wel? Na een paar maanden ondernemen ben ik in de wereld van de AOV gedoken. En wat ik ontdekte verbaasde me.
Als je als ondernemer producten en/of diensten levert, dan is het handig om alles rond de (ver)koop en levering vast te leggen in je algemene voorwaarden. Maar hoe stel je deze voorwaarden op en waar moeten ze aan voldoen? Je leest er alles over in het gratis whitepaper.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer