Terug naar de tekentafel: hoe ondernemersgeluk mijn training op z’n kop zette

Column van Anke Verbruggen | Businesscoach
Vorige maand gaf ik mijn online training ‘Meer resultaat in minder tijd: get shit done’ aan zzp’ers. Omdat ik wéét hoe moeilijk het is om alle ballen in de lucht te houden. Om productief te blijven. Om ook met de juiste dingen bezig te zijn, die jouw bedrijf verder helpen.
Het oorspronkelijke idee was: een serie van online sessies, met veel praktische tips en trucs. Zonder poespas, lekker to the point. Met lijstjes, feitjes en things to do. Zodat de deelnemers vrolijk hun to-do lijst zouden afwerken om vervolgens voldoende tijd te hebben voor een leuk privéleven.
 

Andere werkelijkheid

De uiteindelijke training werd totaal anders. Ik had het kunnen weten, want zo gaat het bij mij altijd. Ik start met een idee, de werkelijkheid wordt totaal anders. Dat komt voornamelijk door mijn manier van werken. Op basis van de feedback en vragen van de deelnemers maakte ik steeds de volgende sessie. Ook liet ik me inspireren door mijn omgeving. De Wereld Draait Door, een boek dat ik las of een aflevering van Suits (hoe verslavend is die serie?!). High of low-culture, maakt niet uit: als ik er maar door geïnspireerd raak.
 
Ik kwam uit op vier modules. De praktische tips & trucs kwamen aan bod in de module focus. Maar de rest ging steeds maar weer over de mens áchter de ondernemer. Waarom doe je wat je doet? Wat vertel je jezelf en hoe helpt of blokkeert het jou? En zorg jij goed voor jezelf?
 

Wat is succes?

Gaandeweg werd het feit voor mij weer bevestigd dat puur focussen op uitkomst, omzet en resultaat je niet tot de beste ondernemer maakt. Niet als jij succes definieert in termen van persoonlijke groei, verbondenheid met mensen om je heen en zingeving. Iedereen die het boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe heeft gelezen (een absolute aanrader), weet: je zou wel gek zijn als je succes op een ándere manier definieert.
 
Als je succes wél in termen van geld, status of populariteit uitdrukt, loop je namelijk kans één van de grootste voorspellers van geluk uit het oog te verliezen: het hebben van waardevolle relaties. En dat zou zonde zijn, want een goede ondernemer is een gelukkige ondernemer. Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet vies van omzet en goede resultaten. Omzet geeft je de mogelijkheid te blijven doen wat je doet. Maar het zou niet het doel op zich moeten zijn.
 

Ondernemersgeluk

Dus ik ga terug naar de tekentafel om mijn programma volgend jaar nóg meer te laten gaan over zinvol ondernemen. Over ondernemersgeluk. Over ondernemen met hart en ziel. Mét resultaat weliswaar.
 
Krijg jij daar de kriebels van? Dat snap ik heel goed, pragmatisch en resultaatgericht als ik zelf ben. Maar beloof me toch één ding: bekijk jouw agenda van de afgelopen maand eens. Besteedde je voldoende aandacht aan die selecte groep mensen die jou echt dierbaar is? Nee? Doe iets met die informatie. Je zult zien dat een ietsjepietsje investering in jouw omgeving een enorm verschil kan maken op jouw geluksgevoel en dus op jouw bedrijf.


Bekijk hier de agenda van Anke. 
Lees hier het interview met Anke over een bijzonder project dat zij op Internationale Vrouwendag startte. 
 
 

Lees ook…

Nieuwe editie VrijeStijl magazine is uit!

Weer een nieuwe editie van VrijeStijl magazine staat voor je klaar! Deze keer kijken we naar personeel. Jij bent natuurlijk het personeel van je eigen bedrijf, hoe zorg je dan dat je alles in je eentje op de rails houdt? Opdrachtgevers werven, bijgeschoold blijven en een gezonde levensstijl onderhouden. En wat als je zelf personeel wil aannemen, waar moet je dan allemaal aan denken?

Whitepaper: verbeter je marketing

In dit whitepaper lees je alles over een sterke marketingpropositie voor jouw bedrijf. Heb jij al bepaalde marketinguitingen? Dan leer je meer over het aan elkaar koppelen van deze uitingen, zodat jouw bedrijf goed geprofileerd wordt.

Kom jij in de picture tijdens de journalistieke komkommertijd?

Juli en augustus zijn twee maanden waarin veel Nederlanders op vakantie gaan, waarin het bedrijfsleven op halve kracht draait en de media moeite hebben de krantenkolommen te vullen. Zelfs actualiteitenprogramma’s zoals Pauw en De Wereld Draait Door lassen een zomerstop in.
Hoe vind je opdrachtgevers via LinkedIn? Welke studie studiekosten kun je wel of niet aftrekken? En hoe houd je een goede balans tussen werk en privé? Antwoorden lees je in het nieuwe VrijeStijl Magazine!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer