De zzp’er verdient meer kansen

Column van Frits Hendrik Emmerik | communicatiekunsten
De zzp’er zal zijn eigen broek ophouden! Het lijkt wel gebeiteld tussen de Tien Geboden. Eens een zelfstandige, voor altijd op zichzelf aangewezen.
Vroeger kon de zelfvoorzienende mijnheer of mevrouw daarom lachen. Ze waren kundig in iets speciaals en verkochten dat goed aan voldoende afnemers. De belastingontwijking beperkte zich tot een privébonnetje dat profijtelijk tot de bedrijfskosten werd gerekend. Op verjaardagen werd het succes van de zzp-er  flink opgepoetst: ‘zou ik ook wel willen, zo lekker je gang kunnen gaan’. Geen benul van de hele groep zelfstandigen die zich in allerlei bochten wringt om dat te blijven. Dus rooskleurig, nee.
 

Lager niveau loonkosten

De werkgelegenheid wordt opnieuw ingedeeld. De overheid tolereert de buitenlandse arbeidsconcurrentie om uiteindelijk binnen de EU tot een nieuw evenwicht op een lager kostenniveau te komen. De naar beneden geconcurreerde lonen betekenen meer winst voor de aandeelhouders. Ook het mkb profiteert van lagere loonlasten en de grote opdrachtgevers zien aanleiding om de prijzen van de onderaannemers omlaag te dwingen. Zo komt het voordeel van de grenzeloze schaalvergroting bij de multinationals en aandeelhouders te liggen. Organisaties en bedrijven fuseren en hergroeperen, automatiseren en zetten vele medewerkers op straat. De ex-werknemers zoeken naar een uitweg en denken terug aan die verjaardag, met die geadoreerde zzp’er. En ja hoor: ‘Hoera, ik word ook zelfstandige!’
 

Heb je niets, betaal je meer

Zo groeit de groep zzp’ers gestaag. De handige ondernemers met een goede propositie doen het prima. Ze gaan stilletjes hun gang, hebben een budget voor financieel advies en betalen aanslagen op tijd. Ben je minder succesvol, dan kun je vaak nog wel netjes je broek ophouden. Het is zuinig leven maar niet zo arm als de zzp’ers in zwaar weer. Een slecht jaar, een noodzakelijke investering of een mislukte actie, plus die aanslag van afgelopen jaar om te betalen. De reservering is helaas aan iets anders opgegaan. Belastingdienst geïrriteerd, aanmaning volgt, uitstel wordt tegen extra kosten nog eens toegestaan. Gek genoeg betaalt de zzp’er met onvoldoende in kas des te meer vanwege de boetes, rente, incasso en andere extra kosten. Veel kleine ondernemers vragen uitleg over deze onbegrepen contradictio interminus. De Belastingdienst wijst dan op de regels.
 

De robot van de Belastingdienst

De dienst bezuinigde jarenlang op het personeelsbestand en beloofde de administratieve afhandeling met perfecte digitalisering op hetzelfde niveau te zullen handhaven. Maar niet heus. De service gaat uit naar de multinationals en grootaandeelhouders, aan individuele begeleiding om de belastingdans te ontspringen. De zzp’er wordt digitaal afgewimpeld. De robot bij de dienst legt de aanslag op, incasseert, stelt achterstand vast, maant aan en beboet met rente en kosten. Het verzoek om kwijtschelding wordt ‘geautomatiseerd’ beantwoord en is ‘daarom niet ondertekend’. Waar is de vaste ontvanger, met de hulp van bijzondere regels in zijn achterzak? Met die begripvolle medewerker is ook de menselijke maat verdwenen.
 

Kopje onder, nooit meer boven

Voor hulp hoeft de zzp’er in nood niet bij de bank aan te kloppen. De gemeentelijke dienst adviseert onmiddellijk de handdoek te gooien. Dreig je kopje onder te raken, dan kom je nooit meer boven, zo is de mening. Als de overheid op een groeiend aantal zzp’ers rekent bij het flexibiliseren van de arbeidsmarkt, dan moet ze dat wankele deel van de sector bijstaan en perspectief bieden. Waarom geen belastingvrije voet ter hoogte van een netto bestaansminimum? Een maatregel die wel eens voordeliger zou kunnen uitpakken dan het economisch verlies aan al die schuldsaneringen. Helaas, de overheid heeft altijd gelijk en ik slechts op verjaardagen.
 

Lees ook…

Hoe maak ik een column of vlog voor ZZP Servicedesk?

Wie weet beter wat een zelfstandig professional bezighoudt dan jij? Daarom zijn wij altijd op zoek naar zzp'ers die willen schrijven of vloggen over hun ervaringen. Wil jij je kennis met anderen delen en je collega-zelfstandigen op weg helpen? Begin dan met het schrijven van een column of videobloggen! Ben je geen zzp'er, maar expert op een gebied dat voor zzp'ers relevant is? Dan ontvangen we ook graag jouw bijdrage.

Help! Ik kan mijn schulden niet betalen

'De ontwikkeling van het aantal faillissementen gaat met horten en stoten', aldus het CBS. Dat blijkt uit onderzoek (gepubliceerd op 15-01-2016) naar het aantal faillissementen in 2015. Een duidelijke trend lijkt er nog niet te zijn in het bedrijfsleven. Eenmanszaken hebben meer geluk, want onder faillissementen van particulieren zijn er 730 eenmanszaken. Dat is het laagste niveau na 2000.

Hoe doe ik mijn belastingaangifte?

Belastingaangifte doen is een vervelende, maar noodzakelijke taak. Als ondernemer kun je er verschillende voordelen uit halen die vaak over het hoofd worden gezien. Als je het zelf te lastig vindt, kun je een belastingadviseur of een accountant in de arm nemen. Als je toch zelf je aangifte gaat doen, dan moet je het wel goed doen. Waar moet je rekening mee houden?
Sinds 1 mei is de VAR verdwenen en werken we met modelcontracten. Alle ins en outs over deze wetswijziging lees je in ons Dossier VAR.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer