Eerste hulp bij afschrijven

Wij helpen je op weg
Stel, je hebt een nieuwe laptop van 500 euro gekocht. Dit wil je als kostenpost afschrijven bij je aangifte van de inkomstenbelasting. Mag dat zomaar?
Nee, dat mag niet! Investeringen boven de 450 euro moet je verspreid over meerdere jaren afschrijven. Je doet namelijk langer dan een jaar met hetgene wat je gekocht hebt. Om te berekenen hoeveel je per jaar mag afschrijven, heb je drie dingen nodig:
 
  1. De prijs van het bedrijfsmiddel, plus eventuele instalatiekosten, min eventuele korting of subsidie
  2. De vermoedelijke levensduur van het bedrijfsmiddel. Dit kan je het beste vragen aan je leverancier. Die kan vaak het beste inschatten hoe lang de investering meegaat. Als je van te voren al weet dat je het bedrijfsmiddel minder lang wil gebruiken, mag je de gebruiksduur aanhouden.
  3. De restwaarde van het bedrijfsmiddel voor als je het wil gaan verkopen. Vraag ook hier je leverancier.
     

Rekenvoorbeeld

In de praktijk kan het er dus ongeveer zo uitzien: de laptop kost 500 euro, volgens de leverancier zal hij vijf jaar meegaan en zal de restwaarde ongeveer 100 euro zijn. 500 - 100 = 400. 400 / 5 = 80 euro. Dit is het bedrag wat je jaarlijks mag afschrijven. Deze rekenmethode heet de lineaire methode. Als je een lening hebt afgesloten om het bedrijfsmiddel meet te betalen kun je gebruik maken van de annuïteitenmethode. Hierbij neem je de rente van de lening mee in je berekening als deel van de kosten.
 
 

Hoe lang afschrijven?

Je mag elk jaar maximaal 20 procent afschrijven. Dit houdt dus in dat je minimaal vijf jaar moet afschrijven. Voor goodwill mag je maximaal 10 procent afschrijven in tien jaar. Het is in 2009, 2010, 2011 en de tweede helft van 2013 zo geweest dat je de helft van het aankoopbedrag meteen mocht afschrijven. Dit is de regeling willekeurig afschrijven. Deze regeling is tijdelijk ingesteld om ondernemers een steuntje in de rug te geven in de economische crisis. Het is belangrijk om te weten dat je tegenwoordig geen gebruik meer kunt maken van deze regeling.
 

Extra voordeel

Je kunt nog wel gebruik maken van andere voordelige regelingen. Als je startende ondernemer bent en in aanmerking komt voor de startersaftrek, mag je namelijk ook willekeurig afschrijven. Je maakt dan gebruik van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Je mag ook willekeurig afschrijven als je investeert in een bedrijfsmiddel dat op de milieulijst voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen staat staat.

Koop je een bedrijfsmiddel voor minder dan € 450? Dan trek je het bedrag wel in één keer af als kosten!

Heb je een vraag met betrekking tot het afschrijven van investeringen? Neem gerust contact op met onze adviseurs. 

Gratis hulp en advies nodig bij je aangifte inkomstenbelasting over 2018? Bekijk dan de website van het ZZP Fiscaal Spreekuur! 

Lees ook…

Hoe maak ik een offerte?

Met een goede offerte breng je helder over wat je voor je klanten kunt betekenen en wat je ervoor terug wilt. Hoe maak je een offerte en wat moet je erin zetten?

Hoe combineer ik offline marketing met online marketing?

We leven in een digitaal tijdperk. Als zzp'er is het dus logisch dat je online marketing inzet om je doelgroep te bereiken. Toch blijkt offline marketing nog steeds effectief te zijn. Hoe kun je deze twee vormen nu optimaal combineren?

Geld lenen als zzp'er

Je wilt voor jezelf beginnen als zzp’er. Je hebt een product of dienst waarin je gelooft en waarmee je denkt geld te kunnen verdienen. Maar eerst is startkapitaal nodig, vaak door externe financiering. Denk aan een subsidie, een lening of durfkapitaal dat derden investeren omdat ze geloven in de potentie van jouw bedrijf.
Nu het weer tijd is om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen, hebben veel zzp’ers vragen. Veel antwoorden op die vragen zijn te vinden op onze website, maar er is nu ook een mogelijkheid om je vragen telefonisch te stellen aan de adviseurs.
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer