Eerste hulp bij afschrijven

Wij helpen je op weg
Stel, je hebt een nieuwe laptop van 500 euro gekocht. Dit wil je als kostenpost afschrijven bij je aangifte van de inkomstenbelasting. Mag dat zomaar?
Nee, dat mag niet! Investeringen boven de 450 euro moet je verspreid over meerdere jaren afschrijven. Je doet namelijk langer dan een jaar met hetgene wat je gekocht hebt. Om te berekenen hoeveel je per jaar mag afschrijven, heb je drie dingen nodig:
 
  1. De prijs van het bedrijfsmiddel, plus eventuele instalatiekosten, min eventuele korting of subsidie
  2. De vermoedelijke levensduur van het bedrijfsmiddel. Dit kan je het beste vragen aan je leverancier. Die kan vaak het beste inschatten hoe lang de investering meegaat. Als je van te voren al weet dat je het bedrijfsmiddel minder lang wil gebruiken, mag je de gebruiksduur aanhouden.
  3. De restwaarde van het bedrijfsmiddel voor als je het wil gaan verkopen. Vraag ook hier je leverancier.

Rekenvoorbeeld

In de praktijk kan het er dus ongeveer zo uitzien: de laptop kost 500 euro, volgens de leverancier zal hij vijf jaar meegaan en zal de restwaarde ongeveer 100 euro zijn. 500 - 100 = 400. 400 / 5 = 80 euro. Dit is het bedrag wat je jaarlijks mag afschrijven. Deze rekenmethode heet de lineaire methode. Als je een lening hebt afgesloten om het bedrijfsmiddel meet te betalen kun je gebruik maken van de annuïteitenmethode. Hierbij neem je de rente van de lening mee in je berekening als deel van de kosten.
 

Hoe lang afschrijven?

Je mag elk jaar maximaal 20 procent afschrijven. Dit houdt dus in dat je minimaal vijf jaar moet afschrijven. Voor goodwill is dit zelfs tien jaar. Het is in 2009, 2010, 2011 en de tweede helft van 2013 zo geweest dat je de helft van het aankoopbedrag meteen mocht afschrijven. Dit is de regeling willekeurig afschrijven. Deze regeling is tijdelijk ingesteld om ondernemers een steuntje in de rug te geven in de economische crisis. Het is belangrijk om te weten dat je tegenwoordig geen gebruik meer kunt maken van deze regeling.

Extra voordeel

Je kunt nog wel gebruik maken van andere voordelige regelingen. Als je startende ondernemer bent en in aanmerking komt voor de startersaftrek, mag je namelijk ook willekeurig afschrijven. Je maakt dan gebruik van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Je mag ook willekeurig afschrijven als je investeert in een bedrijfsmiddel dat op de milieulijst voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen staat staat.

Lees ook…

Veranderingen in belastingzaken: hier moet je op letten

Belastingzaken zijn vaak ingewikkeld en tot overmaat van ramp veranderen ze ook nog eens ieder jaar. Deze vier punten vereisen in 2014 extra aandacht.
Gemakkelijk toepasbaar en snel door te voeren binnen je organisatie. Download nu!
Sinds 1 mei is de VAR verdwenen en werken we met modelcontracten. Alle ins en outs over deze wetswijziging lees je in ons Dossier VAR.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer