Meer OV voor de ZZP: zo reis je vaker met de trein

Tips om de auto wat vaker te laten staan
Je wéét dat het beter is voor het milieu om met het openbaar vervoer te reizen, in plaats van met de auto. En je weet ook dat je op die manier meer beweging krijgt, wat goed is voor jóu. Maar als je ’s morgens de deur uit gaat, grijp je toch weer naar je autosleutels, omdat het net even gemakkelijker is. Hoe zorg je ervoor dat je vaker de trein en fiets pakt?

1. Maak een plan

‘Ik ga vaker met het openbaar vervoer reizen’ is een mooi voornemen, maar wel een tikje vaag. Voornemens werken het beste als je ze zo concreet mogelijk maakt. Besluit bijvoorbeeld om naar één opdrachtgever altijd met de trein te gaan. Zoek ook van tevoren je route alvast uit via ns.nl of 9292.nl, en niet pas als je eigenlijk al de deur uit moet.
 

2. Hou de drempel laag

Met kleine stapjes bereik je uiteindelijk het meest. Begin ermee om een deel van je reis per openbaar vervoer af te leggen. Reis bijvoorbeeld met de auto naar het station en pak dan de trein. Of parkeer je auto aan de rand van de stad, en reis verder met bus, metro of OV-fiets.
 

3. Gebruik je reistijd

Een van de belangrijkste voordelen van reizen met het openbaar vervoer is dat je onderweg kunt werken. Zeker voor lange trajecten loont het om de trein te nemen. Besteed je je tijd niet aan werken of lezen? Dan kom je in elk geval uitgerust aan op je plaats van bestemming. Hier lees je tips voor meer focus tijdens het werken in de trein. 
 

4. Maak het jezelf gemakkelijk

Zie je op tegen het ‘gedoe’ met een OV-chipkaart die je steeds moet opladen? Vraag dan gratis een NS-Business Card aan. Met deze zakelijke OV-chipkaart op zak kun je gebruik maken van al het openbaar vervoer, zonder de kaart ooit op te laden. Je betaalt je ritten namelijk achteraf, via één overzichtelijke factuur. Om een NS-Business Card aan te kunnen vragen, moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Hier vraag je hem aan.
 

5. Maak het leuk

Als je een gewoonte verandert, is het belangrijk om jezelf te belonen. Ja toch? Bijvoorbeeld met een 1e klas treinkaartje of een taxi die op het station klaar staat om je naar je afspraak te brengen. Want zelf rijden is een ding, maar je láten rijden, dat voelt toch net even anders. Dat voelt als ‘voor herhaling vatbaar’. En dat gevoel, daar gaat het om. Als er íets is dat helpt om een nieuwe gewoonte aan te leren, dan is het dit: maak het leuk.

Lees ook…

Hoe boek je reiskosten in je administratie?

Je administratie bijhouden is voor de meeste zzp’ers niet echt hun hobby. Reiskosten zorgen vaak voor extra hoofdbrekens. Hoe boek je die reiskosten precies in in je administratie?

Achteraf betalen grootste voordeel NS-Business Card

Zzp’ers zijn blij met het gemak van de NS-Business Card, blijkt uit een enquête van markt-onderzoeksbureau MetrixLab. Toch laten ze nog veel functies ongebruikt.

Ga in de dubbeldekker altijd bovenin zitten

Reistijd wordt werktijd. Door slim te werken en handig te plannen, schroef je je aantal werk-uren omhoog en krijg je meer gedaan. Deze tips helpen je om je reistijd in de trein maximaal te benutten. Tip 6 is misschien wel de belangrijkste!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer