Misverstand: ‘Elke ondernemer krijgt ondernemersaftrek’

Advertorial
Aftrekposten voor ondernemers zijn een mooi steuntje in de rug. Maar niet iedere zzp'er heeft er zomaar recht op. Wanneer wel? Daarover bestaan nogal wat misverstanden. Zorg dat je weet hoe het wél zit.

 

Meerdere opdrachtgevers? Niet doorslaggevend

Eén belangrijk misverstand kunnen we al direct uit de weg ruimen: alleen een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet voldoende om ondernemersaftrek te krijgen. En of je meerdere opdrachtgevers hebt per jaar? Ook dat is niet allesbepalend. Maar hoe zit het dan wel?

 

Veelvoorkomende misvattingen

  • ‘Ik heb recht op ondernemersaftrek. Want dat had ik vorig jaar ook.’

  • ‘Ik heb recht op aftrekposten omdat ik meer dan 1.225 uur per jaar besteed aan mijn bedrijf.’

  • ‘Ik heb meer dan 1 opdrachtgever, dus heb ik recht op ondernemersaftrek’

  • ‘Ik moet als ondernemer btw-aangifte doen. Dan kan ik vast ook de aftrekposten voor ondernemers gebruiken.’

  • ‘Ik sta als ondernemer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dus krijg ik ondernemersaftrek.’

  • ‘Zolang ik bij de Belastingdienst sta aangemeld als ondernemer, mag ik gebruik maken van de zelfstandigenaftrek.’

Lees meer over de 7 belangrijkste misverstanden

 

Jouw hele situatie weegt mee

Of je gebruik mag maken van aftrekposten voor ondernemers, hangt helemaal af van de vraag of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. En daarbij gaat het om veel meer dan alleen je KvK-inschrijving of het aantal opdrachtgevers. De Belastingdienst kijkt naar jouw hele situatie als ondernemer. Hoe zelfstandig ben je bijvoorbeeld? Loop je ondernemersrisico? Zit er voldoende continuïteit in je bedrijf? En heb je voldoende omzet? Dat weegt allemaal mee.

 

Check hoe het voor jou zit

Maar goed, jij wilt natuurlijk gewoon weten: heb ik in mijn situatie nu wél of géén recht op die aftrekposten? Een lastige, maar belangrijke vraag. Daarom heeft de Belastingdienst de OndernemersCheck ontwikkeld. Die geeft je direct een goede indicatie of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. En ook: of je kunt rekenen op aftrekposten voor ondernemers. Je checkt het snel, eenvoudig en anoniem.


Doe de OndernemersCheck, dan weet je hoe het voor jou zit. En kom je niet voor verrassingen te staan.

 

Dit artikel is opgesteld in opdracht van de Belastingdienst

Lees ook…

Check: heb jij ook dit jaar weer recht op aftrekposten?

4 op de 10 ondernemers heeft niet gecheckt op welke aftrekposten zij recht hebben. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Belastingdienst onder startende ondernemers die zelf hun belastingaangifte doen.

Weinig omzet? Check je recht op aftrekposten!

Als zzp’er werk je hard voor je bedrijf, maar een goede omzet is niet vanzelfsprekend. Zeker als je net bent gestart. Maar blijft je omzet laag? Dan kán dat gevolgen hebben voor de aftrekposten. Hier lees je hoe dat zit.

Voorkom een belastingtegenvaller: check je voorlopige aanslag

Veel ondernemers krijgen ‘m binnenkort in de bus: de voorlopige aanslag 2017. Heb jij hem al? Controleer hem dan goed. Zéker als je gebruik maakt van aftrekposten. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer