Handhaving wet DBA gaat voorlopig niet door

Toch geen vervanger van de VAR?
De kogel is door de kerk. Staatssecretaris Wiebes zet een streep door de wet DBA in zijn huidige vorm. Wat gaat er nu gebeuren?
3 veranderingen:
  • De handhaving van de wet DBA wordt opgeschort tot juli 2018. Alleen duidelijk kwaadwillenden lopen risico op een boete of naheffing.
  • De Belastingdienst komt de werkvloer op. In plaats van controle zal de Belastingdienst een coachende rol vervullen.
  • Er wordt onderzoek gedaan naar een betere manier om het arbeidsrecht te laten aansluiten op de praktijk.
 
De wet DBA zélf wordt niet afgeschaft. In principe is het nog steeds de bedoeling dat je als zzp'er een modelovereenkomst gebruikt als je zelfstandigheid niet vanzelfsprekend is. Het enige wat verandert is dat je voorlopig niet bang hoeft te zijn voor de hoge boetes waarmee werd gedreigd.
Sinds het invoeren van de wet DBA in mei 2016 mag iedereen een modelovereenkomst neerleggen bij de Belastingdienst. Het beoordelen van deze overeenkomsten kost veel kostbare tijd en leidt tot chaos bij de Belastingdienst.
 

Aantal zzp’ers stagneert

Dit jaar is het voor het eerst dat het aantal zzp’ers in Nederland is gestagneerd. Waar het aantal startende zzp’ers gelijk is gebleven, leggen steeds meer het bijltje erbij neer. In 2016 is per kwartaal gemiddeld 5 procent van de zelfstandigen gestopt.
 
Het is te stellig om te zeggen dat deze stagnatie uitsluitend komt door de wet DBA. Toch noemen belangenorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland de wet wel als belangrijke reden dat organisaties zzp’ers links laten liggen. Opdrachtgevers zijn namelijk bang om met zzp’ers in zee te gaan uit angst voor naheffingen en slechte publiciteit door problemen met de Belastingdienst. Waar je vroeger als zelfstandige na het goed uitvoeren van een opdracht op vervolgopdrachten kon rekenen, ligt dit tegenwoordig niet meer in de lijn der verwachting. Werkgevers zijn namelijk bang dat de opeenvolgende opdrachten door de Belastingdienst worden gezien als arbeidsrelatie.
Ga naar MijnZZP en chat met één van onze medewerkers! Je kunt ons ook bereiken op 020 2101496

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer