Check: heb jij ook dit jaar weer recht op aftrekposten?

Startende ondernemers onbekend met aftrekposten
4 op de 10 ondernemers heeft niet gecheckt op welke aftrekposten zij recht hebben. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Belastingdienst onder startende ondernemers die zelf hun belastingaangifte doen.


Check ieder jaar je situatie

Of jij recht hebt of aftrekposten, hangt helemaal af van jouw situatie als ondernemer. En die situatie kan veranderen. Het kan dus gebeuren dat je eerst wel recht had op aftrekposten, maar nu niet meer. Daarom is het verstandig om jaarlijks even te checken of de Belastingdienst je nog ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Belangrijk, want dát bepaalt of je recht hebt op aftrekposten.
 

Risicosituaties

In sommige situaties loop je extra risico dat je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting meer bent. En dat je dus geen aftrekposten meer kunt krijgen. Drie situaties:

 1. Je draait al een paar jaar verlies
  Een keer een jaar verlies draaien, dat kan iedere ondernemer overkomen. Bijvoorbeeld als je net bent gestart, als jouw markt verandert of als je grote uitgaven moet doen voor je bedrijf. Maar draai je een paar jaar op rij verlies? Dan heeft dat mogelijk gevolgen voor je recht op aftrekposten. Alles hangt dan af van de vraag of je in de toekomst wel weer winst kunt verwachten. Lees meer over hoe het zit als je verlies draait.

 2. Je werkt steeds vaker via een bureau
  Ook dat is zeker een reden om even extra te checken hoe het zit met je recht op aftrekposten. Want werk je via een payroll-, uitzend- of detacheringsbureau? Dan betekent dat meestal dat je in dienst bent bij dat bureau. Doe je veel opdrachten via zo’n bureau? Dan ben je mogelijk geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en heb je geen recht op ondernemersaftrek. Bij werk via een bemiddelingsbureau ligt dat trouwens anders. Dan ziet de Belastingdienst je vaak wel als ondernemer. Lees meer over werken via een bureau.

 3. Je werkt langer dan een jaar voor maar één opdrachtgever
  Doe jij een langlopende klus? En werk je daardoor het hele jaar voor één opdrachtgever? Dan kun je nog steeds ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Maar: draai je meerdere jaren (vrijwel) je hele jaaromzet bij dezelfde opdrachtgever? Dan ziet de Belastingdienst je vaak niet als ondernemer. En heb je geen recht op aftrekposten.
   

Ondersteuning voor starters

Wil jij zeker weten of je kunt rekenen op aftrekposten? Met de OndernemersCheck van de Belastingdienst krijg je snel duidelijkheid. Heb je hulp of advies nodig? Bekijk ons lidmaatschap eens!

Lees ook…

Eind van het jaar in zicht, dus nog even kosten maken?

Het is bijna het einde van 2018. Een veelgehoorde opmerking onder ondernemers is dan ook dat ze nog even snel wat kosten moeten maken. Om de winst wat te drukken. Maar heeft dat nu echt zin? Het is toch ook gewoon geld dat je uitgeeft?

Weinig omzet? Check je recht op aftrekposten!

Als zzp’er werk je hard voor je bedrijf, maar een goede omzet is niet vanzelfsprekend. Zeker als je net bent gestart. Maar blijft je omzet laag? Dan kán dat gevolgen hebben voor de aftrekposten. Hier lees je hoe dat zit.

Voorkom een belastingtegenvaller: check je voorlopige aanslag

Veel ondernemers krijgen ‘m binnenkort in de bus: de voorlopige aanslag 2017. Heb jij hem al? Controleer hem dan goed. Zéker als je gebruik maakt van aftrekposten. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer