Hoe bespaar je op de kosten van je jaarrekening?

Column Suzanne Schipper
Het is er weer tijd voor, het voorbereiden van je jaarrapport. Tijd om te zorgen dat je een mooi overzicht hebt van je jaarcijfers. Voor je aangifte inkomstenbelasting, de bank, of mogelijke samenwerkingspartners. Maar hoe zorg je er nu voor dat je de accountantskosten zo laag mogelijk houdt? En dat je niet nog een heleboel vragen krijgt die je uit moet zoeken?
Ik ga je erbij helpen. Voor deze keer achteraf, maar als je dit nu al bijhoudt voor de volgende keer, dan heb je er niet zoveel werk meer aan. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van een paar extra tabbladen in je order, of een mappen op je pc erbij. Deze aandachtspunten bij de hand houden en er een vaste gewoonte van maken. Dat laatste is kan trouwens wel een paar maanden duren ;).
 
1. Wat heb je gekocht het afgelopen jaar?
Meestal ben je dat alweer vergeten maar je aankopen zijn belangrijk voor de accountant. Vooral die meer dan € 450 kosten éxclusief btw. Die komen namelijk op je balans onder inventaris. Doe je zo’n aankoop, maak dan meteen een kopie van de factuur. Zet erop wat het is als dat niet duidelijk blijkt en bewaar deze (kopie)facturen apart. Boek je zelf je facturen, zorg dan dat deze bedragen op de balans komen en niet in de kosten!
 
2 Heb je kosten die eigenlijk voor volgend jaar zijn?
Houd ook deze facturen apart. Boek je zelf je kosten, zet dan het gedeelte kosten voor het vorige/volgende jaar dan op ‘nog te betalen/ontvangen bedragen’. Dit gebeurt vaak met contributies/abonnementen, verzekeringspremies etc. Wees hier alert op!
 
3. Heb je kosten die eigenlijk voor vorig jaar zijn?
Ook in het nieuwe jaar zijn er nog kosten van het oude jaar, zoals bijvoorbeeld je bankkosten. Maak daar dan een overzicht van, want deze kosten horen in het oude jaar. Boek je zelf je kosten, zie punt 2.
 
4. Heb je slecht betalende klanten?
Maak hier een dossier van. Mochten de facturen oninbaar zijn, dan kan je accountant de btw hierover terugvragen. Maar hij kan bijvoorbeeld ook alvast in je jaarcijfers rekening houden met deze dubieuze debiteuren.
 
5. Heb je een duidelijk inzicht en/of overzicht in je openstaande facturen per 31-12?
Belangrijk voor je jaarcijfers, geldt zowel voor inkomende als uitgaande facturen.
 
6. Zijn er nog zakelijke kosten die je privé hebt betaald?
Zoals bijvoorbeeld je wegenbelasting, verzekeringspremies, telefoonkosten etc. Zorg ervoor dat je hier ook een overzicht van maakt zodat het niet meer nagevraagd en uitgezocht hoeft te worden.
 
7. Heb je met je privé auto zakelijke kilometers gereden?
Deze horen dan ook in de zakelijke kosten. Maak een overzicht en lever het aan.
 
8. En als laatste...
Het ligt voor de hand maar het gebeurt vaak niet. Zorg dat je compleet bent! Dus check of je alle bankafschriften hebt, ook die van je deposito- of spaarrekening. Kijk of je verkoopfactuurnummering opeenvolgend is, check of je alle bonnen en inkoopfacturen hebt. Geldt ook voor facturen die je nog niet betaald hebt, dus ook deze meenemen.
 
Succes!
 
Als ZZP'er ben je vrij maar niet alleen. Wil je eenvoudig in contact komen met collega-zzp'ers en mogelijke opdrachtgevers? Maak en publiceer je gratis MijnZZP-profiel!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer