Vijf tips om nooit stil te staan met je bedrijfswagen

Zorg goed voor je auto
Ben je als zelfstandige werkzaam in de bouw, retail, logistiek of horeca? Dan kun je waarschijnlijk niet zonder je bedrijfswagen. Met pech langs de kant van de weg komen te staan kan al snel verregaande gevolgen hebben voor je business. Gelukkig kun je een hoop gedoe zelf voorkomen door goed voor je bedrijfsauto te zorgen. Samen met Volkswagen Bedrijfswagens hebben we de vijf grootste pijnpunten onder elkaar gezet.
  1. Controleer de banden regelmatig

Banden in topconditie zijn een voorwaarde voor zorgeloos zaken doen met je bedrijfsauto. Zeker als de auto regelmatig zwaar beladen is. Te zachte banden verhogen de kans op een klapband en te weinig profiel zorgt voor een langere remweg, met alle gevolgen van dien. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning en het profiel. De juiste druk vind je in de handleiding van de auto of aan de binnenkant van de tankklep. Het is belangrijk om de bandenspanning te meten bij een koude band. Wat het profiel betreft zijn banden aan vervanging toe als het profiel minder is dan drie millimeter. De diepte kun je meten met een speciale profieldieptemeter.
 
  1. Laat je airco niet in de kou staan

Je zult het misschien niet direct verwachten, maar ook de airco van een bedrijfswagen vergt onderhoud. Zeker bij weinig gebruik kunnen rubbers uitdrogen of kunnen lekkages ontstaan in het systeem. Zet de airco daarom ook af en toe aan in de winter. Zo blijft het aircosysteem van je bedrijfswagen in een goede conditie. Scheelt weer een reparatie.  
 
  1. Olie: smeermiddel van iedere motor

Zonder voldoende olie geen zorgeloze kilometers. Olie zorgt ervoor dat bewegende delen niet met elkaar in contact komen en voorkomt daarmee slijtage. Daarnaast zorgt motorolie voor een goede afdichting tussen zuigers en cilinders. Controleer daarom iedere maand het oliepeil van je bedrijfsauto. Voor een betrouwbare meeting zet je je auto op een vlakke ondergrond en meet je het peil als de motor koud is.
 
  1. Wees alert op slecht werkende remmen

Hoewel de werking van de remmen wordt gecontroleerd bij iedere onderhoudsbeurt is het slim om zelf  alert te zijn. Slecht werkende remmen kun je op verschillende manieren herkennen. Voelt het indrukken van het rempedaal sponzig of juist hard aan? Hoor je een piep bij het remmen? Gaat het remmen trillend of wijkt je bedrijfswagen af bij het remmen? Het zijn allemaal signalen die kunnen duiden op slecht werkende remmen. Breng je bedrijfswagen bij twijfel direct naar de garage.  
 
  1. Breng je bedrijfswagen op tijd weg voor onderhoud

Als je zzp’er bent komt het onderhoud van je bedrijfswagen eigenlijk nooit uit. Toch is het natuurlijk van essentieel belang om veilige kilometers naar klanten en leveranciers te maken. Breng je bedrijfswagen daarom tijdig weg voor onderhoud. 
Als ZZP'er ben je vrij maar niet alleen. Wil je eenvoudig in contact komen met collega-zzp'ers en mogelijke opdrachtgevers? Maak en publiceer je gratis MijnZZP-profiel!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer