Kerstpakkettenonderzoek 2017

Denk jij aan je opdrachtgever of hij aan jou?
Wat doe jij dit jaar met kerst? Denk jij aan je opdrachtgever of verwacht jij dat je wat krijgt? Je kunt natuurlijk ook je voordeel doen en iemand even verassen met een tip. Niet iedereen heeft immers een goed idee.

Hebben jouw opdrachtgevers een klein team en kun jij ze nog helpen bij hun keuze? Dan is dit onderzoek wellicht handig om met ze te delen. 

Driekwart van de werkgevers gaat er vanuit dat medewerkers heel graag een kerstgeschenk ontvangen. Zou hun baas dit jaar echter overslaan, dan vindt ‘slechts’ de helft van hen dat vervelend tot heel vervelend. Werknemers vinden de kerstgift dan ook iets vaker dan werkgevers gewoon een leuk extraatje. Bazen zien het juist vaker als een echte blijk van waardering, maar dat ligt dus anders.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onafhankelijke Kerstpakketten Onderzoek van ondernemersplatforms DeZaak.nl en MKBservicedesk.nl onder bijna 1800 werkgevers en werknemers.

Goede bedoelingen

"Een kerstpakket stelt vaak teleur, ondanks alle goede bedoelingen en kosten die er voor gemaakt worden", aldus Willem Overbosch uitgever van De Zaak en MKB Servicedesk. "Terwijl werkgevers het eigenlijk steeds makkelijker krijgen om ermee te scoren."

Cadeaukaarten zijn populairder dan vaak aangenomen. Werknemers noemen die 30% vaker dan werkgevers het 'ideale kerstgeschenk'. Maar volgens de meeste bazen is de beste keuze nog altijd de typische doos of mand met een assortiment van etenswaren en praktische spulletjes. Het aantal werknemers dat er net zo over denkt, ligt echter een vijfde lager.

Keuze

Over keuzevrijheid wordt eveneens heel anders gedacht. Zo’n 60% van de werkgevers vindt dat zij nog altijd degene zijn die de keuze voor het kerstgeschenk moeten maken. Zo’n 20% laat die keuze echter graag aan de medewerkers over, terwijl van die groep juist bijna 30% graag zelf iets uitkiest.  

Meer eensgezindheid bestaat er over de waarde van het geschenk. Pakweg een derde van zowel de werkgevers als werknemers vindt dat een kerstpakket zo’n 35-50 euro mag kosten.

Werkgevers vinden duurzaamheid 15% vaker ‘enigszins tot heel belangrijk’ dan werknemers. Maar personeel kiest tweemaal vaker voor een donatie aan het goede doel (6% tegen 3%)

 

Over het onderzoek

De resultaten zijn verzameld tussen 7 en 16 november via een digitale enquête op DeZaak.nl enMKBServicedesk.nl. Hieraan is meegewerkt door 1782 ondernemers met tussen de 1 en 250 werknemers.

Wil je de infographic downloaden? Dat kan in MijnZZP

Lees ook…

Wat moet je voor jouw klanten doen rond de feestdagen?

Het einde van het jaar nadert. Dat betekent dat het tijd is om je af te vragen of je rond de feestdagen iets bijzonders moet doen voor jouw opdrachtgevers. Wat gepast is rond kerst en oud en nieuw weet etiquettedeskundige Lilian Woltering, die zelf zzp’er is. Zij vertelt wat je voor jouw klanten kunt doen deze feestdagen.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer