De beste werkomstandigheden in huis creëren

Werk je thuis? Zó kun je je beter concentreren!
Ben je zzp'er, dan is de kans groot dat je veel aan huis werkt. Aan de ene kant is dat natuurlijk fijn, maar het heeft ook een nadeel. Het is in je eigen huis namelijk vaak een stuk lastiger om je goed te concentreren. Hoe zorg je ervoor dat je thuis de beste werkomstandigheden creëert?

Kies een werkplek waar je ook echt werkt

Verschillende onderzoeken hebben de effecten onderzocht van het werken in de ruimte waar je ook slaapt. Het blijkt dat werken in de slaapkamer leidt tot een minder goede concentratie. Kies dus een plek (of beter, een kamer) in je huis waar je met jezelf afspreekt om alleen bezig te zijn met werk. Als je daar dan aan het werk gaat, schakelt je brein ook over en ben je volledig gefocust.
 

De juiste temperatuur op je werkplek

Veel mensen hebben de neiging om het lekker warm te laten zijn wanneer ze aan het werk zijn. Als het warm is, ben je immers comfortabel. Toch kan deze warmte er ook voor zorgen dat je je niet goed kunt concentreren of de neiging krijgt om in te dommelen. Zet de thermostaat dus wat lager. Het hoeft niet extreem koud te worden in huis, maar zorg er in ieder geval voor dat het niet te warm is. Het bijkomende voordeel is dat je energierekening een stuk lager wordt. Zeker als je vaak de hele dag thuiswerkt kan dat enorm schelen in de vaste lasten. Ga je ook nog eens energie vergelijken – wel buiten werktijd natuurlijk – dan zul je al helemaal flink wat besparen.
 

Zorg dat je werkplek opgeruimd is

Als je je goed wilt kunnen concentreren op je werk, lukt dat niet als het om je heen een zooitje is. Zorg er dus voor dat je werkplek opgeruimd is. Nou is het natuurlijk niet de bedoeling om op te gaan ruimen wanneer je moet werken. Als je omgeving echt een troep is, trek dan maximaal tien minuten uit om de ergste troep op te ruimen. Hierna moet je gewoon gaan werken en met jezelf afspreken dat je het in het vervolg anders aan gaat pakken.
 

Kies vaste werktijden

Wanneer je thuiswerkt, ben je natuurlijk enorm flexibel. Toch kan dit ook een nadeel zijn. Je kunt namelijk te veel bezig gaan met werk, of juist te weinig omdat je het werk steeds uit wilt stellen. Probeer dus vaste werktijden in te stellen. Dit kan ook gewoon vroeg in de ochtend of juist in de avond zijn, het gaat er alleen om dat je je wel echt houdt aan deze tijden. Zo is het handig dingen van tevoren te plannen en ook rekening te houden met vakanties en weekends tijdens je werkuren.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2018. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer