De zakelijke autoverzekering

Wanneer is de zakelijke autoverzekering nodig en voordelig?
Stel, als ondernemer heb je een nieuwe auto op het oog. Is een zakelijke autoverzekering nodig en heeft deze dan voordelen? Soms kun je de auto beter particulier verzekeren. Verzekeraar Centraal Beheer geeft advies.


Zakelijke autoverzekering: verplicht voor bedrijfsauto’s

Of je een zakelijke autoverzekering nodig hebt, hangt af van de boekhouding. Staat de auto in de boekhouding van je onderneming, dan noemen we dit een bedrijfsauto. Voor deze voertuigen is een zakelijke autoverzekering verplicht. Dit geldt ook als je medewerkers een auto van de zaak hebben.

 

Een zakelijke autoverzekering dekt ook privé-kilometers

Soms rijd je in je vrije tijd in een bedrijfsauto. Er kan iets waardoor je schade krijgt. Gelukkig: zolang deze binnen je dekking valt, vergoedt je zakelijke autoverzekering die schade. Zelfs als dit gebeurt op zaterdagochtend op de parkeerplaats van de buurtsuper. Maar andersom geldt dit soms niet. Bijvoorbeeld als je een particuliere autoverzekering hebt voor je taxibedrijf. Gebeurt er iets met de auto of de (spullen van de) inzittenden tijdens zakelijk gebruik, dan dekt een particuliere verzekering dit niet.

 

De premie is aftrekbaar van de belasting

Een zakelijke autoverzekering is meestal duurder dan een particuliere verzekering. De reden: een zakelijke autoverzekering geeft een betere dekking voor zakelijk gebruik. Bedrijfsauto’s rijden meer kilometers en hebben vaak meerdere bestuurders. De kans op schade is dus groter. Maar er is ook goed nieuws. De premie is namelijk aftrekbaar van de belasting die je als ondernemer betaalt. Het is zelfs mogelijk de waarde van de auto exclusief btw te berekenen. Daardoor kun je de WA Beperkt Casco en WA Casco (All Risk) Bedrijfsautoverzekering zonder 21% btw afsluiten. En het geld dat je daarmee bespaart, kun je weer in de onderneming steken.

 

Heb je een bestelauto?

Er zit ook verschil in het type bedrijfsauto dat je rijdt. Heb je een bedrijfsauto met een ‘grijs kenteken’? En vervoer je vooral goederen? Dan is een bestelautoverzekering nodig; daarmee rijd je onbezorgd rond in je bestelbus. Zelfs als je die antieke kast van Marktplaats ophaalt in je vrije tijd. Zakelijke én privé-kilometers zijn namelijk onbeperkt verzekerd.

 

Gaat je als ondernemer een bedrijfsauto aanschaffen?

Het kan voorkomen dat je twijfelt of je een auto privé of zakelijk wilt kopen – en dus ook zo verzekeren. Ga dan na wanneer je de auto het vaakst gebruikt. Is dit in je vrije tijd of maak je vooral zakelijke ritten? Zakelijk is bijvoorbeeld het bezoeken van klanten en het vervoeren van spullen of mensen. Vergeet ook niet het woon-werkverkeer. Gebruik je de auto weinig voor je onderneming, bijvoorbeeld omdat je vooral vanuit huis werkt? Dan is het vaak voordeliger de auto privé te kopen en dus ook privé te verzekeren.

Misschien weet je na het lezen van dit artikel nog niet wat je het beste kunt doen. Op de website van Centraal Beheer vind je meer informatie over de verschillende opties!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer