Vrouwelijke zzp’ers met terugwerkende kracht toch zwangerschaps- en bevallingsuitkering

Ruim 18.000 aanvragen worden verwerkt
Het UWV heeft laten weten dat inmiddels duizenden vrouwen om compensatie hebben gevraagd, omdat ze als zelfstandige geen bevallingsuitkering hebben gekregen. Begin augustus kreeg de instantie meer dan twaalfduizend aanvragen binnen. Het UWV schat dat er zo'n twintigduizend vrouwen in aanmerking zullen komen voor de compensatie.

Door een wijziging in de wet Arbeid en Zorg is het recht op een uitkering voor zzp-vrouwen tijdens de zwangerschap in 2005 komen te vervallen. Drie jaar later is er een nieuwe wetgeving in het leven geroepen, de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ). Sindsdien hebben vrouwelijke zelfstandigen het recht op een uitkering van minimaal 16 weken tijdens en na de zwangerschap. 

De 20.000 vrouwen die zijn bevallen tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn deze vergoeding dus misgelopen. Na lang discussiëren is er in juli 2017 door de Centrale Raad van Beroep besloten dat deze vrouwelijke ondernemers hier alsnog een compensatie voor moeten ontvangen.
 

De compensatieregeling aanvragen
De compensatieregeling ZEZ is op 15 mei 2018 van start gegaan en de aanvraagperiode liep tot en met 30 september 2018. In totaal vroegen 16.394 vrouwen om compensatie die in totaal 18.695 verzoeken hebben gestuurd. Het aantal verzoeken ligt hoger dan het aantal vrouwen, omdat de moeders voor meerdere bevallingen recht kunnen hebben op een vergoeding. UWV verwerkt momenteel deze aanvragen. Het gaat om een bedrag van ongeveer €5.600 bruto en zal tussen 1 januari en 1 april 2019 uitgekeerd worden. Kijk voor meer informatie op de website van UWV.


Uit onderzoek is gebleken dat zwangere zzp'ers langer doorwerken dan zwangere vrouwen in loondienst. 

Lees ook…

Zwangere zzp'er werkt langer door

Uit onderzoek van Allianz en onderzoeksbureau Gfk is gebleken dat zwangere zzp’ers aan het einde van hun zwangerschap langer doorwerken dan vrouwen in loondienst. Daarnaast blijken zzp’ers vervolgens weer sneller aan het werk te gaan.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer