Zakelijk gebruik van de privéauto

Weeg de voor- en nadelen af!
Wanneer is het handig om een privéauto zakelijk te gebruiken en wanneer niet? Dat is een vraag die veel ondernemers zich zouden moeten stellen.

Het hangt helemaal af van de manier waarop je de auto gebruikt. Er zijn verschillende situaties te onderscheiden. Als de auto alleen maar zakelijk wordt gebruikt of alleen maar privé, is het duidelijk. Er valt dan niets te kiezen. In andere situaties is er wel een keuze. Bijvoorbeeld om de auto privé te kopen en zakelijk te gebruiken, zodat je 0,19 euro per zakelijke kilometer als kosten kunt opvoeren.
 

Het is echter niet de bedoeling dat je een privéauto alleen gebruikt voor zakelijke ritten. In dat geval heeft de Belastingdienst het recht de privéauto toch als een bedrijfswagen te zien.
 

Wordt de auto privé gekocht, dan is het niet mogelijk om de btw van de aankoop af te schrijven. Dat mag wel in het geval van overige kosten, maar daar is een voorwaarde aan verbonden. Je moet een rittenadministratie bijhouden. Hiermee toon je aan welke van de kosten een zakelijk karakter en welke een privékarakter hebben. De kosten van de btw voor zakelijke kilometers kun je in de btw-aangifte aftrekken.

 

Kilometeradministratie

Wil je de kosten voor zakelijke kilometers gereden in de privéauto aftrekken voor de belasting, dan is voor elke zakelijke rit een aantal gegevens van belang. Je moet de datum noteren, net als het adres van vertrek en aankomst. Daarbij bereken je ook het aantal gereden zakelijke kilometers. Om ze in de belastingaangifte te verwerken, vermenigvuldig je de zakelijke kilometers met 0,19 euro.
 

Het voordeel van het gebruikmaken van de privéauto voor zakelijke ritten is dat er geen bijtelling verplicht is. Als er sprake is van een zakelijk geboekte auto en er wordt privé mee gereden dan is er een bijtelling van toepassing als het aantal gereden privékilometers meer dan 500 bedraagt.
 

Nadelen van zakelijk gebruik

Er zijn niet alleen maar voordelen verbonden aan het zakelijk gebruik van de privéauto. Je moet bijvoorbeeld een rittenregistratie bijhouden. Bovendien is het niet de bedoeling dat je de auto meer zakelijk dan privé gebruikt. Om een juiste keuze te maken is het van belang de autokosten af te zetten tegen de hoogte van de bijtelling. Op het moment dat de werkelijke autokosten hoger zijn dan de bijtelling is het niet aantrekkelijk om de auto privé te boeken. Dat is wel het geval op het moment dat de autokosten lager uitkomen dan de bijtelling. Dit wordt ook wel het omslagpunt genoemd.
 

Het is dus zeker zinvol om als ondernemer de voor- en nadelen af te wegen alvorens een keuze te maken. Uiteindelijk gaat het om de keuze die het meest gunstig uitpaktals het gaat om het afdragen van belasting.
 

Advies nodig? Neem gerust contact met mij op. ik help je graag verder. Meer informatie zie: www.ritassist.nl.

Auteur: Arjan Kolk, RitAssist-adviseur

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer