De vorm waarin de balans wordt opgemaakt, is een staat waarop aan de linkerkant de activa en aan de rechterkant de passiva staan. Vandaar dat ook vaak gesproken wordt over posten die ‘links of rechts op de balans’ zouden moeten staan. In een vereenvoudigde weergave van de balans van een zzp’er kunnen de activa bijvoorbeeld worden ingedeeld in vaste activa, vlottende activa en liquiditeiten. Passiva kun je indelen als kapitaal, schulden en overige passiva. Gebruik vaste indelingen voor het opstellen van de balans die voor jouw bedrijfsactiviteiten en de specifieke situatie relevant zijn.
De balans maak je als zzp’er in principe eenmaal per jaar op. Het is een momentopname, doorgaans op 31 december van het betreffende boekjaar. Dit in tegenstelling tot de resultatenrekening die over een periode, meestal een boekjaar van 1 januari tot en met 31 december, wordt opgesteld. Dit betekent echter niet dat je belangrijke posten als debiteuren, crediteuren en voorraad niet periodiek en bij voorkeur iedere maand opvolgt. Ze hebben allemaal een belangrijke invloed op je beschikbare liquiditeiten en daarmee de armslag binnen je bedrijfsvoering.
Het opstellen van de balans leidt vaak tot vragen die regelmatig worden gesteld in adviesgesprekken. Hieronder een aantal tips en suggesties die van pas kunnen komen.
Zorg ervoor dat de balans daadwerkelijk in evenwicht is en niet ‘kloppend wordt gemaakt’. De balans is kloppend als de activa en passiva, oftewel de linkerkant en de rechterkant, aan elkaar gelijk zijn. Net zoals de resultatenrekening staat het je vrij zelf de balans van je ondernemersactiviteiten op te stellen. Gezien de complexiteit kan het raadzaam zijn de hulp van een accountant in te schakelen bij het opstellen van je definitieve balans.
Dit is het tweede artikel in een reeks van drie over de financiële administratie van een zzp’er. Lees ook het vorige artikel over de resultatenrekening. Lees het derde artikel over de kasstromen.