BSN in BTW-nummer inbreuk op privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens eist de Belastingdienst dit te veranderen
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is in juni 2017 een onderzoek gestart bij de Belastingdienst. Er werd onderzocht of de Belastingdienst wettelijke grondslag heeft voor het gebruik van het Burgerservicenummer (BSN) in het btw-nummer van zelfstandig ondernemers.


Identiteitsfraude

Wanneer een BSN in verkeerde handen terecht komt kan dit leiden tot identiteitsfraude. Zzp'ers kunnen nu hun BSN niet beschermen omdat zij verplicht zijn deze kenbaar te maken in het btw-nummer. Dit ziet de AP graag veranderen.
Overigens hebben veel zzp'ers zich in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel ingeschreven met een adres, telefoonnummer en bedrijfsnaam, dat gekoppeld is aan dit BSN nummer. 
 


Wettelijke grondslag ontbreekt

Uit het onderzoek blijkt dat de wettelijke grondslag voor het gebruik van het BSN in het btw-nummer ontbreekt. Dit houdt in dat de Belastingdienst in strijd is met artikel 46 van de AVG. De Autoriteit Persoonsgegevens eist dat de Belastingdienst de overtreding zo snel mogelijk zal beëindigen. Als dit niet gebeurt kan de AP maatregelen treffen.

 

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens
Foto: JPstock / Shutterstock.com

Lees ook…

Box 3 heffing kan buitensporig hoog zijn. Maak bezwaar!

Na veel kritiek vanuit de publieke opinie en collectieve bezwaarprocedures over de jaren 2013-2016 is door het kabinet een meer ‘rechtvaardiger’ box 3 heffingenstelsel ingevoerd. Vanaf 1 januari 2017 geldt er een nieuwe gestaffelde wijze van box 3 heffing in de inkomstenbelasting. Het laagste effectieve tarief is 0,86% over iedere € 1.000 die je bezit. In het ergste geval betaal je 5,38% effectieve belasting over iedere € 1.000 die je hebt. Dit kan in individuele zaken onevenredig of zelfs buitensporig nadeel opleveren. Ben je dan nog steeds blij dat je een schamele of vaak zelfs helemaal geen rentevergoeding krijgt van jouw bank over jouw zuurverdiende spaargeld? Deze box 3 heffing kan in strijd zijn met art. 1 Eerste protocol EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens). Hierin is het recht op ongestoord genot van eigendom geregeld.

Hoe doe ik mijn belastingaangifte?

Belastingaangifte doen is een vervelende, maar noodzakelijke taak. Als ondernemer kun je er verschillende voordelen uit halen die vaak over het hoofd worden gezien. Als je het zelf te lastig vindt, kun je een belastingadviseur of een accountant in de arm nemen. Als je toch zelf je aangifte gaat doen, dan moet je het wel goed doen. Waar moet je rekening mee houden?

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer