Doe de btw-aangifte voor 31 oktober 2019!

Eind deze maand moet de aangifte en de eventuele afdracht door de Belastingdienst zijn ontvangen
Als je als zzp’er btw-plichtig bent per kwartaal, dan moet je voor einde van deze maand de btw-aangifte indienen over het derde kwartaal van dit jaar, dus over de maanden juli, augustus en september. Doe dit op tijd, want uiterlijk 31 oktober moet de aangifte en de eventuele afdracht door de Belastingdienst zijn ontvangen.

Zzp’ers die niet btw-plichtig zijn hoeven uiteraard geen btw-aangifte te doen. Zij brengen bij hun klanten geen btw in rekening en kunnen de door hen betaalde btw ook niet terugvorderen bij de Belastingdienst. Het gaat hierbij onder meer om zzp’ers actief in de zorg (vaak met een BIG-registratie) en in het onderwijs (vaak met een CRKBO Registratie).
 

Digitaal

De btw-aangifte moet je digitaal in het beveiligde deel van de website van de Belastingdienst doen. Daarvoor heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord van de Belastingdienst ontvangen waarmee je kan inloggen.
 

Fout corrigeren

Heb je in het vorige kwartaal een fout gemaakt, waardoor je €1.000 minder terugkrijgt of moet betalen, dan kan je dat corrigeren in de aangifte die je voor eind oktober moet indienen. Anders moet je een suppletie indienen.
 

Wat moet ik vermelden?

In de aangifte vermeld je de omzet en de btw die je hebt berekend aan je klanten en die leveranciers aan jou hebben berekend. Dit doe je voor zowel het binnenland als voor het buitenland. Doe dit in de juiste rubrieken die op het aangifteformulier staan. Als je gebruikmaakt van de Kleineondernemersregeling (KOR) zal je het bedrag van de vermindering ook moeten opnemen in de aangifte.

Het aangifte programma berekent automatisch wat je moet betalen of eventueel terugkrijgt.
 

Wees op tijd!

Als je btw moet afdragen, zorg dan dat dit op tijd gebeurt. De betaling moet uiterlijk aan het einde van de maand na afloop van het tijdvak waarop de aangifte betrekking heeft op de rekening van de Belastingdienst staan. Ben je te laat dan betekent dat een naheffingsaanslag en eventueel een boete.
 

Boekhoudprogramma's

Er zijn overigens diverse boekhoudprogramma’s die door het genereren van automatische btw-overzichten de btw-aangifte een stuk gemakkelijker maken.
 

Foto: Piotr Swat / Shutterstock.com

Lees ook…

Btw-vrijstelling in de zorg

Na meerdere btw-processen tegen de Belastingdienst heeft de Hoge Raad eerder besloten dat zzp’ers in de zorg, in tegenstelling tot zzp’ers in andere sectoren, geen btw hoeven te belasten. Geneeskundige diensten gericht aan de mens zijn vrijgesteld. Dit houdt in dat vrijwel elk beroep in de zorg geen btw hoeft te verrekenen.

BSN in BTW-nummer inbreuk op privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is in juni 2017 een onderzoek gestart bij de Belastingdienst. Er werd onderzocht of de Belastingdienst wettelijke grondslag heeft voor het gebruik van het Burgerservicenummer (BSN) in het btw-nummer van zelfstandig ondernemers.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer