Aantal zzp'ers in zorg groeit met 1.000 inschrijvingen per maand

In 2018 al ruim 120.000 zzp'ers met een zorgfunctie ingeschreven bij KvK
Op dinsdag 21 augustus werd er in de uitzending van Nieuwsuur aandacht besteed aan het groeiende aantal zzp’ers in de zorg. Als gevolg van de personeelstekorten in de zorg, stijgt de werkdruk bij het personeel. Ze moeten harder werken op onregelmatige tijden, tegen een niet al te hoog salaris. Steeds meer zorgmedewerkers kiezen er daarom voor hun baan op te zeggen en verder te gaan als zelfstandige.

De stijging heeft meerdere redenen. Zo heb je als zelfstandige meer tijd voor de cliënt en kun je je eigen rooster bepalen en tijd indelen. Dit wordt als een groot voordeel gezien. Daarnaast worden zorgmedewerkers die al langer in loondienst werken vaak zzp’er omdat ze minder papierwerk hoeven te doen.
 

In 2018 telt het register van de Kamer van Koophandel ruim 120.000 zelfstandigen met een zorgfunctie. Dit is ongeveer 10% van het totaal aantal zorgmedewerkers, aldus Trouw op basis van opgevraagde cijfers van de KvK. Op het moment schrijven per maand ongeveer 1.000 zzp’ers zich in bij de KvK. In de eerste negen maanden van dit jaar schreven ongeveer 10.000 mensen zich in; een stijging van 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het gaat vooral om verpleegkundigen en medewerkers in de thuiszorg, kinderopvang, psychotherapeuten en psychologen.

 

Wil jij de (over)stap naar zzp’er maken en heb je hulp of ondersteuning nodig? Neem contact op met onze adviseurs en/of word lid!

Lees ook…

Herregistratie BIG voor zzp’ers in de zorg

Voor veel zorgprofessionals verloopt de BIG-registratie per 1 januari 2019. Het gaat om 160.000 professionals in de zorg die een oproep hebben gehad zich te herregistreren. Zij zullen actie moeten ondernemen om hun registratie te behouden. Voor zzp’ers geldt er een aparte route.

Btw-vrijstelling in de zorg

Na meerdere btw-processen tegen de Belastingdienst heeft de Hoge Raad eerder besloten dat zzp’ers in de zorg, in tegenstelling tot zzp’ers in andere sectoren, geen btw hoeven te belasten. Geneeskundige diensten gericht aan de mens zijn vrijgesteld. Dit houdt in dat vrijwel elk beroep in de zorg geen btw hoeft te verrekenen.

Hoe word ik zzp’er in de zorg?

Je hebt een droom: zzp’er worden in de zorg. Hoe verwezenlijk je dit? Je moet in ieder geval je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit betekent echter niet dat je bevoegd bent om mensen medische hulp te bieden. Wat moet je als zelfstandig professional nog meer regelen om in de zorg te kunnen werken?

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer