Zwangere zzp'er werkt langer door

Moederschap gaat goed samen met zelfstandig ondernemen
Uit onderzoek van Allianz en onderzoeksbureau Gfk is gebleken dat zwangere zzp’ers aan het einde van hun zwangerschap langer doorwerken dan vrouwen in loondienst. Daarnaast blijken zzp’ers vervolgens weer sneller aan het werk te gaan.

Waar voor vrouwen in loondienst de wettelijke grens om te stoppen met werken op 36 weken ligt, hebben 6 op de 10 vrouwelijke zelfstandig ondernemers aangegeven later met verlof te gaan. Daarnaast start de helft van deze vrouwen (55%)  binnen zes weken na de bevalling weer met werken. Voor vrouwen in loondienst is het gebruikelijk om te wachten tot 12 weken na de bevalling.


Zelfde rechten

Waarbij vrouwen in loondienst recht hebben op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof met een verplichte start van minimaal vier weken voor de uitgerekende datum, is dat voor zzp’ers met zicht op de wettelijke Zelfstandige-en-Zwanger-regeling (ZEZ) in principe hetzelfde. Zzp’ers hebben hier recht op als zij in het jaar voorafgaand aan het verlof minimaal 1255 uur als zelfstandige hebben gewerkt. Toch besluit een groot deel van de zzp’ers om langer door te werken en weer eerder te beginnen. Nadeel hiervan is dat zij niet in aanmerking komen voor het (betaald) verlof  van 16 weken, die voor de vrouwen in loondienst standaard is.
 

Reden

Het is niet vanzelfsprekend dat een zzp’er een continu inkomen genereerd. Daarnaast brengt de zwangerschap nodige veranderingen en extra onzekerheden met zich mee. Volgens Geert Deschoolmeester, Head of Market Management Allianz Benelux, kunnen dit redenen zijn waarom zwangere zzp’ers zo lang mogelijk doorwerken en zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Het is aan te raden om voorafgaand aan de bevalling al financiële zekerheid op te bouwen.
 

Moederschap gaat goed samen met zelfstandig ondernemen

Verder blijkt uit hetzelfde onderzoek dat het moederschap en zelfstandig ondernemen goed blijkt samen te gaan. 71 procent van de zwangere zzp’ers geeft aan dat zij niet het gevoel hebben dat ze meer moeite hoeven te doen voor het binnenhalen van een opdracht. Bij zzp’ers die inmiddels al moeder zijn, is dat 64 procent. Het moederschap heeft volgens 39% van de ondervraagden het ondernemerschap positief beïnvloed vanwege het feit dat het zzp-schap de vrouwen de mogelijkheid geeft om tijd voor het gezin vrij in te delen.

Bron: Allianz

Lees ook…

Vrouwelijke zzp’ers met terugwerkende kracht toch zwangerschaps- en bevallingsuitkering

Het UWV heeft laten weten dat inmiddels duizenden vrouwen om compensatie hebben gevraagd, omdat ze als zelfstandige geen bevallingsuitkering hebben gekregen. Begin augustus kreeg de instantie meer dan twaalfduizend aanvragen binnen. Het UWV schat dat er zo'n twintigduizend vrouwen in aanmerking zullen komen voor de compensatie.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer