Steeds meer zzp'ers slachtoffer van phishing en acquisitiefraude

Het cybersecurity bewustzijnsonderzoek van Alert Online
Voor zzp’ers en kleinbedrijven neemt de bedreiging van internetcriminelen steeds meer toe. In 2018 hebben internetcriminelen bij ruim de helft (52%) van de ondervraagde zzp’ers en kleinbedrijven geld of gegevens geprobeerd buit te maken. Dit blijkt uit onderzoek van Alert Online. Onder deze criminele werkzaamheden komen phishing en acquisitiefraude het meest voor. Hoewel de dreiging toeneemt, maken zzp’ers en kleinbedrijven zich steeds minder zorgen over hun digitale veiligheid. Daarom roept minister Grapperhaus bij de start van de Week van de Veiligheid zzp’ers en kleinbedrijven op zich beter te wapenen tegen internetcriminaliteit.

In 2018 maken zzp’ers en kleinbedrijven zich nog minder zorgen om de digitale veiligheid dan in 2017 het geval was. De onbezorgdheid is echter onterecht. “Steeds meer zzp’ers en kleinbedrijven werken ook digitaal; bestellingen en betalingen worden online gedaan, bedrijfsprocessen worden aangestuurd door computers,” zegt minister Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid bij de start van de Week van de Veiligheid. “Dat biedt kansen om makkelijker en sneller het werk te doen, maar maakt ook kwetsbaar. Eén klik op een verkeerde link en het bedrijf ligt stil. Met grote financiële schade en een deuk in de reputatie tot gevolg. Daarom trek ik nog dit jaar 1,2 miljoen euro uit voor trainingen en voorlichting. Het is belangrijk dat ondernemers goede informatie krijgen welke risico’s er zijn, zodat ze weten welke maatregelen ze zelf kunnen nemen.”

Phishing en acquistitiefraude
Zzp’ers en kleinbedrijven krijgen dagelijks te maken met zogenoemde phisingmails. 37% van de ondervraagden kreeg te maken met phisingmails, waarbij de ontvanger wordt verleid op een valse link of bijlage te klikken. Eén op de vijf deed dit ook. Een kwart (23%) kreeg te maken met acquisitiefraude: het versturen van spookfacturen voor diensten en producten die niet zijn geleverd.
Opvallend is dat 56% van de zzp’ers en kleinbedrijven geen extra beveiligingsmaatregelen heeft getroffen, terwijl zij wel geconfronteerd zijn met internetcriminaliteit. Voorbeelden van maatregelen zijn: virussoftware of firewall installeren of updaten, wachtwoorden complexer maken, back-ups maken of rapporteren.

Download nu het whitepaper: hoe verbeter je jouw cybersecurity? 

Wat zijn de maatregelen die jij neemt als zzp’er? Laat het ons weten via redactie@zzpservicedesk.nl!

Bron: De week van de Veiligheid en Alert Online. 

40 procent van de Nederlandse ondernemers is volgens schattingen het afgelopen jaar slachtoffer geweest van cybercrime. In dit whitepaper lees je alles over het beveiligen van de online omgeving van je bedrijf.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer