Mogelijk verplicht pensioen voor zzp’ers

Nibud streeft naar automatisch pensioenstelsel
In tegenstelling tot mensen in loondienst, ben je als zzp’er zelf verantwoordelijk voor het regelen van je pensioen. Volgens Nibud denken te weinig mensen goed na over hun financiële situatie na hun 66e levensjaar. Daarom vindt het instituut dat iedere zelfstandige ondernemer automatisch moet sparen voor een pensioen.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting laat op 4 oktober in hun rapport ‘Rondkomen na pensionering, nu en in de toekomst’ weten dat zij de zzp’er willen verplichten een pensioen op te bouwen. Hierdoor zou iedere werkende Nederlander automatisch geld sparen voor hun oude dag, om te voorkomen dat zij later in financieel zwaar weer zullen belanden.
 

Volgens het onderzoek van Nibud hebben gepensioneerde zzp’ers het een stuk zwaarder met rondkomen dan andere gepensioneerden. Bijna de helft van de gepensioneerden heeft niet genoeg geld om te kunnen sparen of een onverwachte uitgave te doen.
 

Het zal aantrekkelijker blijven om als zzp'er je verdiende geld nu uit te geven, dan het op zij te leggen voor jaren later. Volgens Nibud wordt er te vaak gedacht dat het later wel goed zal komen. Ook vinden veel zzp’ers het pensioen afsluiten te duur. Maar helaas betekent geen opgebouwd pensioen, ook echt geen inkomen.
 

Automatisch pensioenstelsel

Omdat een groot deel zelfstandige ondernemers dus niet uit zichzelf actief aan de slag gaat met het regelen van de oudedagsvoorziening, is het cruciaal het pensioen te verplichten. Nibud streeft ernaar om in de toekomst alle werkende Nederlanders onder een automatisch pensioenstelsel te laten vallen. Zo heeft iedereen zekerheid op een inkomen wanneer je stopt met werken, zonder ernaar om te hoeven kijken.
 

Opt-out mogelijkheid

Daarnaast pleit Nibud ook voor een opt-out mogelijkheid. Zonder tegenbericht doe je automatisch mee, maar de mogelijkheid om er vanaf te zien is er wel, mits je dat zelf aangeeft. Een opt-out is een goede manier om keuzevrijheid te behouden en gunt zzp'ers de mogelijkheid hier persoonlijk vanaf te wijken. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als iemand zelf over voldoende financiële redzaamheid beschikt om de uitgaven na pensionering te dekken.


Fiscale Oudedagrekening

BrightPensioen haakt in op bovenstaande met de zogenoemde ‘fiscale oudedagrekening’: als zzp’er mag je ieder kwartaal bijvoorbeeld 10% van je netto winst fiscaal vriendelijk op een oudedagrekening storten. Dit wordt gekoppeld aan de BTW aangifte die jij als zzp’er elk kwartaal doet. Daarom kan dit als ‘automatisch’ worden gezien.

Lees ook…

Hoe ver kijk jij eigenlijk?

Als ondernemer ben je druk bezig met alles zo goed mogelijk op orde te hebben. Je sociale leven, je werk-privé balans en natuurlijk je eigen bedrijf. Jij bent namelijk de spil in jouw eigen bedrijf. Je moet je opdrachten goed uitvoeren, je administratie op orde hebben maar natuurlijk denk jij ook aan het opbouwen van je pensioen en of je alles voor later goed geregeld hebt. Kun je dan ook nog bijdragen aan een betere wereld door duurzaam te ondernemen?

Whitepaper: Pensioen

In onderstaand whitepaper lees je alles over het regelen van je pensioen als zelfstandig ondernemer. Je hebt geen maandelijks loonstrookje waarvan een vast percentage wordt afgeschreven voor jouw pensioen. Je moet het dus echt zelf doen. In dit gratis whitepaper lees je precies hoe je dit aanpakt.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!
Als zzp'er moet je voor je eigen pensioen zorgen. Download het gratis whitepaper over pensioen voor alle informatie hierover.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer