Waarom is het zo belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten?

Wij zijn bereid je te helpen
Als zzp’er profiteer je van enorm veel voordelen ten opzichte van werknemers in loondienst. Denk daarbij aan de vrijheid die je als zzp’er hebt en natuurlijk de mogelijkheid om aanzienlijk meer geld te verdienen. Je bouwt zelf iets op en maakt je eigen keuzes. Kortom, je bent eigen baas.


Verantwoordelijkheden

Het eigen baas zijn, brengt natuurlijk wel verantwoordelijkheden met zich mee. Daar waar er voor werknemers via de werkgever en overheid allerlei voorzieningen zijn, zal je als zzp’er zelf belangrijke zaken moeten regelen. Je mist pensioenopbouw en loondoorbetaling bij ziekte via de werkgever en bij werkloosheid en langdurige arbeidsongeschiktheid biedt de overheid je geen bescherming. Alleen in het uiterste geval (gezinsinkomen onder het sociaal minimum en geen vermogen) zou je bij de gemeente kunnen aankloppen voor een bijstandsuitkering. De gemeente vult dan het (gezins)inkomen aan tot de bijstandsnorm. De bijstandsnormen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Op 1 januari 2018 is dit voor een alleenstaande € 992,12 netto per maand. En voor een gezin € 1.417,32 netto per maand. Deze bedragen zijn inclusief vakantietoeslag.
 

Kans op ziekte of ongeval altijd aanwezig

Hoe gezond je ook leeft en hoe voorzichtig je ook bent, de kans op ziekte, of op een ongeval is helaas altijd aanwezig. Als je hierdoor tijdelijk uitgeschakeld bent, zal dit meestal geen probleem zijn. Je hebt misschien wat spaargeld achter de hand waarmee je kunt overbruggen, of je kunt tijdelijk terugvallen op het inkomen van je partner. Als deze arbeidsongeschiktheid onverhoopt langer duurt, kan dit grote financiele problemen veroorzaken en zelfs tot een faillissement leiden.


Sparen en reserveren is geen oplossing

Ongeveer één op de acht mensen raakt al dan niet langdurig arbeidsongeschikt voordat zij de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Voor het geval van arbeidsongeschiktheid moet je als zzp’er dus zelf een voorziening regelen om in de kosten van levensonderhoud te voorzien. Je moet dus zelf zorgen voor voldoende inkomen of vermogen. Bijvoorbeeld het inkomen van jouw partner. Maar is dat toereikend? Had jouw partner ook inkomen voordat je arbeidsongeschikt raakte, dan heb je hoe dan ook te maken met een behoorlijke inkomensterugval. En heb je spaargeld achter de hand en/of spaar je om een buffer voor onvoorziene omstandigheden achter de hand te hebben, realiseer je dan dat je op het moment van arbeidsongeschiktheid een aanzienlijk vermogen moet hebben om bij langdurige arbeidsongeschiktheid tot aan je pensioen te kunnen overbruggen. Sparen en reserveren lijkt misschien een oplossing, maar is dat dus niet. Een paar simpele rekensommetjes:

  1. Stel, je bent 35 jaar en je verdient ca. € 2.500,- netto per maand. Als je morgen onverhoopt arbeidsongeschikt raakt en je bent 2 jaar uit de running, dan had je nu al ca. € 60.000,- op je spaarrekening moeten hebben.
  2. Stel, je bent 35 jaar en je verdient ca. € 2.500,- netto per maand en je hebt geen, of nauwelijks spaargeld achter de hand, maar wel een glazen bol. Over 4 jaar raak je arbeidsongeschikt en ook die periode van arbeidsongeschiktheid duurt 2 jaar. In de komende 4 jaar moet je dus ca. € 60.000,- bij elkaar sparen. Dat is € 1.250,- per maand. Je moet in dat geval dus de helft van je inkomen apart zetten. Dit is maar voor weinig mensen weggelegd en financieel haalbaar. Zou de glazen bol niet goed hebben gewerkt en in plaats van na 4 jaar, word je na 2 jaar al arbeidsongeschikt, dan kom je dus € 30.000,- tekort.
  3. Stel, je bent 35 jaar en je verdient ca. € 2.500,- netto per maand en het is gelukt om de afgelopen jaren € 60.000,- bij elkaar te sparen.  Helaas raak je langdurig arbeidsongeschikt en na ongeveer 2 jaar ben je door je spaargeld heen. Op dat moment ben je dus 37 jaar en moet je nog 31 jaar overbruggen tot het moment dat je AOW (en pensioen?) ontvangt. Waar haal je op dat moment bijna 1 miljoen vandaan? (31 x € 30.000,- = € 930.000,-)
     

Sluit je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af, dan neemt de verzekeringsmaatschappij dit aanzienlijke financiele risico uit handen. ZZP Servicedesk is altijd bereid je hiermee verder te helpen. 

Lees ook…

Waar moet je op letten als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten?

Een AOV staat erom bekend dat het een belangrijke, maar helaas vaak kostbare verzekering is. Dit is echter niet voor niets zo. Een verzekeringsmaatschappij neemt het risico dat je zelf niet kunt dragen uit handen. Hoe groter het risico, des te hoger de premie is. Dit feit geeft aan dat het risico op en van arbeidsongeschiktheid misschien wel groter is dan je in eerste instantie zelf inschat. Ongeveer één op de acht mensen raakt al dan niet langdurig arbeidsongeschikt voordat zij de pensioengerechtigde leeftijd bereiken en dan hebben wij het dus niet over een griepje. Het financiele gevolg van langdurige arbeidsongeschiktheid is enorm. Je praat al snel over vele tonnen aan inkomensverlies wanneer je langdurig arbeidsongeschikt raakt. Daar kan je niet tegenaan sparen. Dit maakt een AOV feitelijk onmisbaar als je als zzp’er werkzaam bent.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering, niets voor mij?

Slechts 1 op de 5 zelfstandigen is verzekerd tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Voor sommigen is dat niet zo erg, omdat zij bijvoorbeeld ook nog in loondienst werken of een partner hebben die genoeg verdient. Maar heb je je inkomsten als zzp’er wél nodig om je levensstandaard te kunnen handhaven? Dan is het verstandig om je te verdiepen in de mogelijkheden om inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid door ziekte of een ongeval te voorkomen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kan dit.

Steeds meer zzp'ers verzekeren zich in Broodfonds

Tweederde van de zelfstandige ondernemers heeft niets geregeld voor het geval ze arbeidsongeschikt raken. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is vaak niet te betalen. Er is een alternatief: je kunt samen met andere zelfstandigen een vangnet creëren. Dit heet een Broodfonds en deze fondsen zijn Nederland langzaamaan aan het veroveren.
Dit whitepaper attendeert je op zaken die minder leuk zijn, zoals arbeidsongeschiktheid. Voorkom dat het misgaat en download het gratis whitepaper!
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer