Zzp’er kiest voor gemak en prijs bij keuze bank

Volgens Rompslomp is ING nu nog de grootste zzp-bank
Bij welke bank bankier jij als zzp’er? Uit onderzoek van Rompslomp blijkt dat de meeste zzp’ers kiezen voor ING, op de voet gevolgd door Rabobank. Kleine ondernemers kiezen voor gemak en laagste prijs.

Het onderzoek van boekhoudprogramma Rompslomp leert dat de drie grootbanken ING (32,55 procent), Rabobank (28,94 procent) en ABN Amro (16,71 procent) nog altijd het meest in trek zijn bij zzp’ers. De zogenoemde ‘nieuwe’ internetbanken als Knab (9,86 procent) en Bunq (1,08 procent) weten ook in korte tijd al een percentage van de doelgroep zzp’ers af te snoepen. Vanaf begin dit jaar is er een daling in zzp-gebruik bij Rabobank. Dit geldt ook voor Triodos, SNS en ASN. Bij ING en ABN Amro is een stijgende lijn van aantal zzp-gebruikers te zien.
 

Aparte zzp-rekening lijkt niet uit te maken

Opvallend is dat de vier banken met een ‘aparte zzp-rekening’ (Knab, Bunq, SNS en ASN Bank) achterblijven in marktaandeel voor zzp’ers. Deze banken bieden ondernemers die maximaal duizend transacties per jaar doen een goedkopere dienstverlening aan. Zo kun je bij Knab al bankieren voor € 5,- per maand, Bunq berekent € 9,99 per maand en SNS € 7,50 en ASN Bank € 6 per maand. Doe je bijvoorbeeld meer transacties, dan moet je meestal meer gaan betalen. Wil je gebruikmaken van bijvoorbeeld een zakelijke creditcard dan rekenen deze banken ook een extra bedrag per maand.

 

Bespaar kosten met starterspakket

ING, Rabobank en ABN Amro bieden starters kortingen voor het eerste jaar ondernemen. Na het eerste jaar betaal je de normale kosten voor een zakelijke rekening. Bekijk het overzicht
 

Kies gebruiksgemak boven lage kosten

Jaap van der Meer is oprichter van Rompslomp én jaren zelf zzp’er geweest. Hij weet als geen ander dat lage kosten voor startende ondernemers belangrijk zijn. Hij zegt: “Laat toch de kosten vooral niet doorslaggevend zijn. Kijk goed naar wat er bij je bedrijf past. Als ondernemer ben je veel met je bankzaken bezig. Kijk dus ook zeker naar het gebruiksgemak van online bankieren. Of hebben ze bijvoorbeeld een gebruiksvriendelijke app waarmee jij eenvoudig je zakelijke betalingen kunt doen?”

Lees ook…

Eind van het jaar in zicht, dus nog even kosten maken?

Nog iets minder dan twee maanden en dan is het alweer het einde van 2019. Een veelgehoorde opmerking onder ondernemers is dan ook dat ze nog even snel wat kosten moeten maken om de winst wat te drukken. Maar heeft dat nu echt zin? Het is toch ook gewoon geld dat je uitgeeft?

Hypotheek krijgen als startende ondernemer?

Voor zzp'ers was het altijd lastig om een koophuis gefinancierd te krijgen. Voor starters al helemaal, die namen vaak niet eens de moeite om de gang naar de bank te maken. Gelukkig zien de banken dat graag veranderen en het beleid wat betreft lenen verandert langzaam. Op dit moment zijn er namelijk wel degelijk mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek.

Kantoor aan huis, mag dat zomaar?

Voor veel zzp’ers is thuis het kantoor. Het kantoor houden aan huis scheelt huur en reiskosten, maakt het makkelijker om werk en privé te combineren en het verkleint de risico’s. Een kantoor aan huis kan gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting en de btw, bijvoorbeeld wanneer je de woning splitst in een woon-en bedrijfsgedeelte. Ook moet je in veel gemeenten aangeven dat je vanuit huis werkt, omdat je soms bepaalde vergunningen nodig hebt; zoals een milieuvergunning.
Welke documenten heb je nodig bij voor de hypotheekaanvraag? Gebruik deze checklist!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer