Zo houd je de administratie succesvol bij

Een aantal tips
Het opzetten van een onderneming kost veel tijd. Je dient je netwerk op te bouwen, probeert contact te zoeken met potentiële opdrachtgevers en leveranciers, je bent aan het nadenken over hoe je jezelf wil promoten of misschien ben je een eigen website aan het bouwen. Maar denk je ook aan je administratie?

Het opzetten van een administratie kan er daarbij inschieten. Hier een aantal tips voor het succesvol bijhouden van een administratie.

 1. Het is een open deur, maar wees gestructureerd. Houd privé en zakelijk strikt gescheiden. Houd één bankrekening aan voor alle zakelijke in- en uitgaven. Boek per maand een vast bedrag naar de privérekening over om van te leven. Dan houd je het voor jezelf overzichtelijk.
   
 2. Houd een administratie bij. Tegenwoordig zijn er allemaal handige boekhoudprogramma’s waarbij de administratie online (in de cloud) bijgewerkt kan worden. Bonnen kunnen tegenwoordig via een app of online platform in de administratie worden opgeslagen, zodat deze altijd weer makkelijk teruggevonden kunnen worden.
   
 3. Wil jij je alleen maar bezig houden met de commerciële kant van je onderneming? Zorg ervoor dat de administratie geen ondergeschoven kindje wordt. Besteed dit dan uit aan een accountants- of administratiekantoor. Dan doet iedereen waar hij/zij goed in is!
   
 4. Wist je dat als je in gesprek gaat met een potentiële relatie en daarbij een biertje of een wijntje drinkt, de kosten ook (weliswaar beperkt) aftrekbaar zijn? Schrijf wel op het bonnetje met wie je hebt gegeten/gedronken en waarom je dat hebt gedaan. Dit voorkomt dat er achteraf discussie ontstaat met de Belastingdienst over het zakelijk karakter.
   
 5. Ook kosten die je maakt met de privéauto kunnen als aftrekpost worden opgevoerd. Elke gereden kilometer is aftrekbaar tegen 19 cent per kilometer. Houd dan wel een registratie bij.

Als zzp'er heb je de verplichting om de administratie minimaal 7 jaar te bewaren. Daarbij kan worden gedacht aan grootboekoverzichten, debiteuren- en crediteurenadministratie, voorraadadministratie en kilometeradministratie. Gegevens met betrekking tot een bedrijfspand moeten zelfs 10 jaar worden bewaard. 

Lees ook…

Eind van het jaar in zicht, dus nog even kosten maken?

Het is bijna het einde van 2018. Een veelgehoorde opmerking onder ondernemers is dan ook dat ze nog even snel wat kosten moeten maken. Om de winst wat te drukken. Maar heeft dat nu echt zin? Het is toch ook gewoon geld dat je uitgeeft?

Zijn studiekosten aftrekbaar voor zzp’ers?

Een succesvolle onderneming staat nooit stil. Daarom is het belangrijk dat je als zzp'er ook niet stil komt te staan en dat je altijd je kennis op peil houdt. Dit kun je doen door cursussen, trainingen, workshops of opleidingen te volgen. Dat kan flink in de papieren lopen, maar goed nieuws: de kosten voor een opleiding zijn in veel gevallen aftrekbaar.

De 8 regels van de bewaarplicht

Als ondernemer ben je verplicht je administratie minimaal zeven jaar te bewaren voor de Belastingdienst. Mag dat ook digitaal? En wat moet je precies bewaren? Acht regels op een rijtje.
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer