Populariteit mobiliteitspas stijgt onder zzp’ers

Opiniestuk Ludo Zwaan
De meeste ondernemers gebruiken een tankpas om brandstof af te rekenen. Een logische keuze, omdat 84 procent van alleen al de zzp’ers een auto gebruikt om te reizen. Maar dit verandert snel. Ruim een derde van de zelfstandige ondernemers reist meer en meer met het Openbaar Vervoer (OV). Een verdubbeling in vergelijking met vier jaar terug. Wat is er aan de hand?

Filezwaarte fors gestegen

De economie draait weer als een tierelier. Vooral de kleinere bedrijven kunnen het werk amper aan. Uit onderzoek van PayPal blijkt dat 85 procent van de zzp’ers dit jaar een stabiel of groeiend inkomen verwacht. Een uitzonderlijk getal na jaren van krimp!
Wat ook groeit, is het aantal files. Volgens de ANWB is de filezwaarte alleen dit jaar al gestegen met maar liefs 25 procent.
 

Ruim 30% pakt de trein

Tegenwoordig zijn zelfstandige ondernemers gespitst op ultieme bewegingsvrijheid. Ze willen kiezen uit meerdere vervoersmiddelen om snel en gemakkelijk van deur tot deur te reizen. Uit onderzoek van o.a. de NS blijkt dat één op de drie zelfstandige ondernemers de trein neemt.
 

Aan je omzet werken in de trein

Maar waar zijn de reizigers mee bezig tijdens de treinreis? Uit het hierboven al genoemde onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de ondernemers lekker werkt aan hun omzet. Op zich niet vreemd omdat helemaal past in de trend om tijd- en plaatsonafhankelijk te willen werken. Misschien is het nog wel frappanter dat een derde niet de overbekende OV-Chipkaart of NS business card gebruikt maar een zogenaamde mobiliteitspas.
 

Mobiliteitspas combineert voordelen

Een mobiliteitspas combineert voordelen van een zakelijke tankpas en een NS business card. Omdat allerlei vormen van vervoer ermee betaald kunnen worden, kan de gebruiker zelf bepalen hoe er gereisd wordt. Het varieert van tanken en een taxi bestellen tot het inchecken bij het OV en zelfs de OV-fiets. Met recht een mobiliteitspas.

Er zijn al een paar partijen in de markt die zo’n type pas aanbieden. Denk daarbij aan partijen zoals XXIMO, en Shuttel die zich met name richt op de grootzakelijke markt en de overheid. Bedrijven uit de tankpasbranche hebben deze markt ook ontdekt. Een recent voorbeeld is de Movemove mobiliteitspas van MultiTankcard (MTc). In de grootzakelijke lease markt is MTc geen onbekende speler. Meer dan 300.000 leaserijders gebruiken de bekende MTc-tankpas. Een tankpas heeft veel voordelen, maar MTc wil ook tegemoet komen aan de mobiliteitswensen van de zzp’er.
 

Weg met die bonnen!

Een tankpas biedt gemak: met één pas betalen voor brandstof, parkeren en de wasstraat. Van al deze uitgaven is bonnetjes bewaren niet meer nodig. Omdat het gespecificeerd wordt op de maandelijkse verzamelfactuur, kun je dit rechtstreeks boeken in je boekhouding en gebruiken voor de btw-aangifte. Dit is een krachtig voordeel van een tankpas.
 

Meer dan alleen een tankpas

Maar de mobiliteitspas gaat een stap verder. Het Openbaar Vervoer kan er ook mee betaald worden: de trein, bus, tram, metro en de OV-fiets. Zo kan je met de genoemde MoveMove mobilteitspas bijvoorbeeld de brandstofkosten betalen om met de auto naar Amsterdam te rijden, parkeren in een P&R Q-park garage en met de metro of tram naar je afspraak te reizen. En bij lekker weer pak je gewoon de OV-fiets. Gezond voor je lichaam, geest en het milieu!

Er staat altijd saldo op de pas, dus vooraf opladen is niet nodig. Daarnaast kan je de MoveMove pas in geheel Nederland gebruiken om brandstof te tanken en elektriciteit te laden. Ook hier geldt dat alle uitgaven op de een verzamelfactuur vermeldt staan, inclusief de btw-details.
 

Eenvoud in administratie

De afrekening en de complete facturenstroom van de gemaakte reizen krijg je van de pasaanbieder. Ook als je medewerkers in dienst hebt betekent zo’n pas volledige transparantie en geen gedoe meer met kwijtgeraakte bonnetjes en treinkaartjes. Ook het voorschieten en intern declareren is passé. O ja, het niet meer terug ontvangen van btw is verleden tijd als je een bonnetje kwijt bent geraakt. Kortom, door de mobiliteitspas is ook eenvoudig maximale btw-teruggave te realiseren.
 

Nadelen mobiliteitspas

Het gemak en de maximale btw-teruggave zijn grote voordelen van zo’n mobiliteitspas. Zijn er dan geen nadelen? Eigenlijk niet, al moet wel gezegd worden dat bijvoorbeeld de MoveMove pas €5,95 per maand kost, vergelijkbaar met hun concurrenten. Maar voor een vast bedrag per maand krijg je wel drempelloos toegang tot allerlei soorten mobiliteit die jij het handigste vindt. Zonder borg of andere extra kosten. Want een kwijtgeraakt tankbonnetje is al snel een paar tientjes aan btw. Om van de tijdsbesparing maar niet te spreken…

Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer