Kabinetsplannen zzp’ers onverenigbaar met Brusselse regels

Hoe nu verder?
De Europese Commissie heeft duidelijk gemaakt dat de kabinetsplannen om schijnzelfstandigheid en uitbuiting van zzp’ers tegen te gaan, in strijd zouden zijn met het EU-recht. Daarom zal de uitvoering van de plannen minstens een jaar worden uitgesteld.

De plannen die al eerder moeilijk uitvoerbaar bleken, zijn onverenigbaar met de Brusselse regels. Het plan was om zzp’ers die onder het ‘gezag’ van een opdrachtgever werken en het normale werk uitvoeren, voortaan automatisch als werknemer te bestempelen. Daarnaast bleek eerder dat veel zelfstandigen geen pensioen opbouwen en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben omdat het het uurtarief van zzp’ers te laag ligt. Daarom wilde het kabinet onderzoeken of er in Nederland, volgens de Europese Regelgeving, een minimumtarief ingesteld mag worden. Echter strookten de Nederlandse plannen om laagbetaalde zzp'ers te beschermen met een tariefbodem mogelijk toen al niet met EU-wetgeving. Hoe dat minimumtarief er nu moet komen, is nog de vraag.
 

Minister Koolmees van Sociale Zaken bekijkt nu welke plannen en ideeën wel de Brusselse toets kunnen doorstaan. Waar eerder gestreefd werd naar de ingang van de wetgeving op 1 januari 2020, zal dit door de vertraging uitgesteld worden tot 2021.

Bron: De Telegraaf

Lees ook…

Duidelijkheid voor zzp’er uitgesteld

Als zzp’er ben je vrij, onafhankelijk en kies je voor zelfstandigheid. Toch voelt het kabinet zich genoodzaakt duidelijke regels op te stellen voor de zzp-markt. Begin oktober 2017 werd het regeerakkoord gepresenteerd, met een aantal concrete plannen. Zo is de opschorting van de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) verlengd tot 1 januari 2021 én is er een kans dat de wet vervangen gaat worden door de opdrachtgeversverklaring (webmodule). Daarnaast zouden er onder andere maatregelingen voor lage en hoge tarieven moeten worden genomen. Deze plannen uit het regeerakkoord blijken echter moeilijk uitvoerbaar. Daarom gaat het kabinet nog meer onderzoek doen, melden minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Snel van Financiën aan de Tweede Kamer.

Waarom heb je algemene voorwaarden nodig?

Als zzp’er probeer je uiteraard zoveel mogelijk opdrachten binnen te halen. Doorgaans kom je in aanraking met verschillende opdrachtgevers. Geen opdracht is hetzelfde en iedere opdracht vereist zijn eigen afspraken. Betekent dit dat je bij elke opdracht geheel nieuwe bepalingen dient op te stellen, op werkelijk alle van belang zijnde punten? Nee, dat hoeft niet! Stel duidelijke algemene voorwaarden op waarmee je ellenlange onderhandelingen voorkomt en je ondernemersrisico verkleint.
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer