Nieuw portaal belastingaangifte zzp’ers

Belastingaangifte wordt vergemakkelijkt en inzichtelijker
Vanaf 2019 krijgen zzp’ers een nieuw portaal voor de belastingaangifte: Mijn Belastingdienst Zakelijk. Met dit nieuwe portaal wil de fiscus de belastingaangifte voor zzp’ers vergemakkelijken en inzichtelijker maken. Zzp’ers en eenmanszaken kunnen vanaf 3 januari inloggen, mogelijk met DigiD.

Veel extra werk voor de fiscus

Vanwege te late btw-aangifte of te late betaling over het derde kwartaal dit jaar, ontvangen ruim 140.000 ondernemers deze dagen een naheffingsaanslag van de Belastingdienst. Het versturen van een aanmaning, ambtshalve doen van een aanslag en vervolgens de correcties die de ondernemer aanbrengt zorgen voor veel extra werk voor de fiscus. Vaak overbodig, omdat er bijvoorbeeld zzp’er zijn die niks met hun onderneming doen en dus geen btw hoeven af te dragen.
 

Begin januari nieuw portaal

Momenteel bereiken eenmanszaken via een aparte inlog met wachtwoord hun btw-aangifte. Om deze groep zo goed mogelijk te helpen zal dit begin januari 2019 gaan veranderen. Zzp’ers kunnen dan via het veiligere inlogmiddel DigiD inloggen. Via deze route komt de zzp’er op een portaal uit waar op termijn meer dan alleen de aangifte gedaan kan worden, zoals de inhoud en historie van de aangiften bekijken. Ook moet het portaal beter werken op mobiele apparaten en kunnen aangiftes tussendoor opgeslagen worden.


Slechts voor zzp'ers

Hoewel het oude systeem minstens nog een jaar blijft bestaan, zal de overstap naar het nieuwe portaal beginnen vanaf komende januari, wanneer zzp’ers de btw-aangifte over het laatste kwartaal van 2018 kunnen doen. Het nieuwe programma zal in eerste instantie slechts voor zzp’ers gebruikt worden, maar zal uiteindelijk ook uitrollen naar grote bedrijven voor de aangifte van de omzetbelasting, vennootschapsbelasting en de loonheffing. Gezien bedrijven geen DigiD hebben zullen zij gebruik maken van eHerkenning.

Lees ook…

1 op de 13 ondernemers krijgt naheffingsaanslag door late btw-aangifte of betaling

Ongeveer 140.000 ondernemingen ontvangen een dezer dagen een naheffingsaanslag omdat hun btw-aangifte en/of –betaling niet binnen de gestelde deadline is gedaan. Omdat veel ondernemers niet weten wat zij met deze naheffingsaanslag moeten doen, heeft de Belastingdienst een checklist gepubliceerd. Hiermee kun je aan de hand van drie stappen checken of de naheffingsaanslag klopt en welke actie je moet ondernemen.

5 eindejaarstips om geld te besparen

Het einde van 2019 is in zicht. Met het oog op het afronden van je administratie is het goed om nog even te kijken naar de fiscale voordelen die je als ondernemer hebt dit jaar. 5 tips om nog geld te besparen voor het eind van 2019.

Bespaartip: koop auto privé, boek 'm zakelijk

Belasting is belasting, zou je als ondernemer denken. Niets is echter minder waar. Zo is het een goed bewaard geheim dat je een voor de inkomstenbelasting privé aangeschafte auto toch kunt inschalen voor ‘zakelijke' BTW aftrek. Dat betekent: geen bijtelling, wel 19 cent per kilometer aftrek en omzetbelasting retour over het zakelijke deel van het autogebruik. Download nu het whitepaper!
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer