Met de bedrijfsauto op vakantie

Waar moet ik rekening mee houden?
Heb je als zzp’er een bedrijfsauto en wil je met deze auto op vakantie? Hoe zit het dan met de kosten die je tijdens de vakantie voor je auto maakt, zoals tolgeld en brandstof? Wanneer krijg je bijtelling voor de inkomstenbelasting?

Privé kilometers

Je vakantiekilometers gelden voor het gebruik van een auto van de zaak als privékilometers. Gebruik je je auto normaal gesproken alleen voor de zakelijke ritten, dan schiet je met je vakantiekilometers al snel over de 500 kilometergrens heen. En dat betekent dat je dan rekening moet houden met een bijtelling van 22 procent voor de inkomstenbelasting.
 

Huurauto tijdens de vakantie

Het kan natuurlijk handig zijn om tijdens je vakantie over een grotere auto te beschikken dan waarin je normaal rijdt. Je kunt die auto dan huren op naam van de zaak. Voor zover je het privé-gebruik van de auto opgeeft bij je aangifte, dan is dat privé-gebruik - en daarmee je bijtelling - beperkt tot het evenredige deel van de vakantieperiode.
 

Bijtelling

Staat de auto op de balans van je bedrijf, dan rijd je daarmee dus zakelijk. Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijg je in dat geval te maken met de hiervoor genoemde bijtelling van 22 procent. Aan de andere kant betekent het feit dat de auto op de balans staat, dat je alle kosten die met de auto samenhangen in aftrek kunt brengen. Dat geldt dan onder meer voor brandstofkosten, tolgelden en parkeergelden, ook als je die kosten tijdens je vakantie maakt. Uiteraard zul je dan wel de bonnetjes moeten bewaren als bewijs.
 

Buitenlandse belastingdienst

Heb je in het buitenland kosten gemaakt voor je zakelijke auto, dan kun je de geheven btw terugvragen bij de buitenlandse Belastingdienst. Overigens kun je al sinds 2010 de buitenlandse btw bij de Nederlandse fiscus terugvragen.

Lees ook…

Hoe zet ik mijn auto op de zaak?

Als je besluit een auto van de zaak te rijden, hoef je niet per sé een nieuw exemplaar te kopen. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen auto tot auto van de zaak te maken. Hoe doe je dat?

Je eigen auto van de zaak? Check het schadeverleden

Een auto van de zaak. Voor de één een luxe, voor de ander pure noodzaak. Dat geldt voor zzp’ers net zo goed als voor ondernemers in het MKB. Maar als eenpitter is je budget misschien net iets kleiner en kies je liever voor tweedehands. Niks mis mee. Maar snijd jezelf niet in de vingers. Met een schadeverledencheck weet je beter waar je je geld aan uitgeeft. En dat voorkomt onvoorziene kosten.

Zo voorkom je een autokraak

Je kunt je (bedrijfs)auto steeds beter beveiligen, maar tegelijkertijd worden autodieven steeds handiger. Een nieuwe trend op het gebied van autokraak is ‘relay attack’. Hierbij verlengen autodieven het signaal van je ‘draadloze’ sleutel met een apparaatje en kunnen zo jouw auto op klaarlichte dag stelen. Hierbij een aantal tips om de kans op een autokraak te verkleinen.
Wil jij weten hoe jij het meest voordelig een auto kunt regelen als zzp'er? Met de praktische tips, rekentools en ervaringen van collega's uit dit whitepaper maak je de juiste keuze.
Wil jij ook profiteren van het beste van twee werelden? Lees de ultieme bespaartip!
Om te bewijzen dat je minder dan 500 kilometer privé hebt gereden met een auto van de zaak, heb je een sluitende rittenregistratie nodig. Dit formulier voldoet aan de eisen die de Belastingdienst aan een goede rittenregistratie stelt.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer