De belangrijkste wetswijzigingen voor zzp’ers per 1 januari 2019

Hier krijg je als zzp'er mee te maken
Per 1 januari 2019 zijn er een aantal nieuwe wetten en regels waar jij als zzp’er mee te maken krijgt. De belangrijkste staan hieronder op een rij.

1. Belastingstelsel: van 4 naar 2 schijven

Per 1 januari 2019 wijzigen de tarieven in box 1 van de inkomstenbelasting (inkomsten uit werk en woning) en wordt het stelsel stapsgewijs aangepast. In het huidige stelsel zijn er nu nog vier boxen, tegen 2021 zullen er nog maar twee belastingschrijven in box 1 zijn. Dit zou het stelsel makkelijker maken voor ondernemers.
 

2. Laag btw-tarief: van 6% naar 9%

Het lage btw-tarief verandert per 1 januari van 6% naar 9%. Lever je diensten of producten die belast zijn met het lage tarief? Dan zal je vanaf het nieuwe jaar 9% in rekening moeten brengen, in plaats van de gebruikelijke 6%. De verhoging kan invloed hebben op bijvoorbeeld je prijsstelling, administratie en btw-aangifte. Eerder schreven we al over de gevolgen voor zzp’ers en de zaken die je kunt regelen om ter voorbereiding. Lees het artikel hier.
 

3. Voucher of cadeaubon bepaalt moment btw afdracht

De verkoop van vouchers en cadeaubonnen is tot 2019 nog vrijgesteld van belasting. Vanaf 1 januari geldt dat het soort voucher of cadeaubon bepalend is voor het moment waarop btw wordt afgedragen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:

  • Vouchers en cadeaubonnen voor enkelvoudig gebruik
    Je draagt de btw af bij de verkoop. Het is duidelijk waar de levering of dienst plaatsvindt, wie dit levert en wat het btw-tarief is. Denk hierbij aan toegangskaarten of vervoersbewijzen.
  • Vouchers en cadeaubonnen voor meervoudig gebruik
    Je draagt de btw af bij de verzilvering van de voucher of cadeaubon. Deze bonnen kunnen op verschillende plekken worden ingeleverd. Hier is bij de verkoop nog niet duidelijke welke goederen of diensten afgenomen zullen worden, wie ze levert en welk btw-tarief daarbij hoort.

 

4. Aanscherping meldcode kindermishandeling

Ben je een zzp’er die werkt met gezinnen, kinderen of volwassenen, zoals in een kinderopvang of in de zorg? Vanaf 1 januari 2019 ben jij verplicht om Veilig Thuis te informeren wanneer je kindermishandeling of huiselijk geweld constateert. Wanneer je na vermoedens van mishandeling zelf een hulptraject wilt starten, dien je je te laten registeren bij Veilig Thuis. Naast deze verplichtingen komen er ook nieuwe beroepscodes. Zo kunnen beroepskrachten zelf bepalen wanneer er sprake is van mishandeling.

 

5. Gedeeltelijke bijtelling: 22% voor elektrische auto’s duurder dan € 50.000,-

Wanneer je in 2019 een elektrische auto koopt of leaset voor je zaak en je daar ook privé in gaat rijden, dan geldt voor auto’s met een catalogusprijs tot € 50.000,- een bijtelling van 4%. Wanneer de catalogusprijs boven dit bedrag ligt, dan geldt een bijtelling van 22% voor het bedrag boven die € 50.000,-.

Wil je meer informatie over de veranderende wetten en regels of wil je weten wat voor jou van toepassing is? Neem dan contact op met onze adviseurs en houd onze website in de gaten.


Bron: Kamer van Koophandel (KvK.nl), 2018.

Lees ook…

Een nieuw laag btw-tarief van 9%: de gevolgen voor zzp’ers

Het kabinet verhoogt per 1 januari 2019 de lage btw van 6% naar 9%. Dit heeft gevolgen voor zzp’ers die producten of diensten leveren die vallen onder het lage btw-tarief. Er zijn nu al een aantal zaken die je kunt regelen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de wijziging.

Nieuw portaal belastingaangifte zzp’ers

Vanaf 2019 krijgen zzp’ers een nieuw portaal voor de belastingaangifte: Mijn Belastingdienst Zakelijk. Met dit nieuwe portaal wil de fiscus de belastingaangifte voor zzp’ers vergemakkelijken en inzichtelijker maken. Zzp’ers en eenmanszaken kunnen vanaf 3 januari inloggen, mogelijk met DigiD.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Om je bedrijf op te zetten en draaiende te houden moet je kosten maken. Deze kosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van de winst, waardoor je minder omzetbelasting hoeft te betalen. Zo heb je vast wel eens in de wandelgangen gehoord dat je werkkleding van de belasting af mag trekken. Maar betekent dat dat je dat leuke zakelijke colbertje daar ook onder weg kunt schrijven?
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer