Wat als je domeinnaam bezet is?

Met deze tips krijg je toch die goede website url die je wilt hebben
Je wilt een website maken en hebt uitgebreid nagedacht over de naam. Maar wat blijkt? De domeinnaam is al bezet! In dat geval heb je meerdere opties, aan jou de keuze.

Domeinhandel: koop de domeinnaam van de eigenaar

Een domeinnaam is net als een auto of een spijkerbroek een product dat je koopt. En ook weer kunt verkopen als je wilt. Als je weet wat je doet, is domeinhandel een lucratieve zaak. Niet voor niets zijn er handelaren in domeinnamen en marktplaatsen. Maar we hebben het nu over jouw domeinnaam, wat als die bezet is? Je kunt dan gewoon eens contact opnemen met de eigenaar en peilen of diegene hem wil verkopen.
 

Wat wil je betalen voor de domeinnaam?

De eigenaar van de domeinnaam kan zelf kiezen of hij hem wil verkopen. Is de domeinnaam in gebruik en staat er bijvoorbeeld een website op? Dan is de kans kleiner dat je hem kunt kopen of hij is duurder. Maar er is een lichtpunt: volgens SIDN, de uitgever van .nl domeinnamen, is maar 22,6% van de .nl domeinnamen actief. Bepaal voordat je contact opneemt ook wat je de domeinnaam waard vindt en wat je ervoor wilt betalen. Denk daarbij aan hoe goed de naam te onthouden is en of het goede zoekwoorden bevat zodat je hoog in Google komt. Probeer ook de geschiedenis van de domeinnaam te achterhalen.
 

Een bod doen

Dan is het tijd om contact op te nemen met de eigenaar. Gaat het om een .nl domeinnaam, voer hem dan in op sidn.nl. Voor veel andere domeinextensies kun je terecht op de WHOIS. Met een e-mailadres of telefoonnummer van de eigenaar kun je contact opnemen. Soms is het even onderhandelen voor de domeinnaam. Heb je hem te pakken, stel dan een verkoopcontract op en doe de betaling. Daarna kan je de domeinnaam verhuizen.
 

Alternatieve .nl domeinnaam kiezen

Wil de eigenaar zijn domeinnaam nou niet verkopen of wordt het te duur, dan kun je altijd nog een andere goede domeinnaam kiezen. Voorkom ingewikkelde spelling en gebruik geen koppeltekens. Mensen vergeten die vaak en komen dan niet op je website. Zorg ervoor dat de domeinnaam niet te ingewikkeld is en het liefst ook gemakkelijk te onthouden is. Maar bovenal: zoek een domeinnaam die bij je past. Een domeinnaam registreer je bij zogeheten registrars. Dat zijn online bedrijven waar je vaak niet alleen domeinnamen kunt kopen, maar die ook hostingpakketten en e-maildiensten aanbieden.
 

Een andere extensie als jouw domeinnaam bezet is

Er zijn al meer dan 5.8 miljoen .nl domeinnamen verkocht. Grote kans dat de domeinnaam die jij wilt hebben dus al bezet is. Kom je er ook niet uit met de tips hierboven, waarom kies je dan niet voor een andere domeinextensie? Er zijn er heel veel en de kans is veel groter dat je nog wel de domeinnaam kunt kiezen die jij wilt. Een paar voorbeelden:

  1. .co.nl is een minder bekende maar slimme domeinextensie. Er zijn nog veel domeinnamen van vrij en je gebruikt de positieve uitstraling van zowel .com als .nl.
  2. Wil je internationaal, dan is .eu ook een slimme optie. Het staat internationaal voor veilig, betrouwbaar en innovatief.
  3. .amsterdam is een slimme domeinextensie als je een link hebt met onze hoofdstad. Van alle nieuwe domeinextensies in Nederland is .amsterdam het grootst met 12,2%.
  4. Of kies voor .frl als je in Friesland zit. Zoekmachines zijn positief over lokale extensies, dus wie weet kom je hiermee zelfs hoger in Google.
  5. Heb je een webwinkel, kies dan voor een .shop domeinnaam en je blijft herkenbaar.

Er zijn wel meer dan 400 verschillende domeinextensies om uit te kiezen als je toch graag jouw goede domeinnaam wilt hebben maar de .nl domeinnaam bezet is. Genoeg te kiezen dus!

Lees ook…

Hoe kies ik een extensie voor mijn domeinnaam?

Wanneer je een (zakelijke) website op gaat zetten, is het bedenken van een goede domeinnaam (url) vaak het eerste wat je doet. Over de naam wordt vaak lang en goed nagedacht, maar dat geldt meestal niet voor de extensie (.nl, .com, .net, .eu, etc). Hoe kies je dan de juiste extensie?

Hoe registreer ik een domeinnaam?

Je hebt de perfecte naam gevonden voor de website van jouw bedrijf. Nu is het belangrijk dat je de naam ergens vastlegt, zodat niemand anders ermee vandoor kan gaan. Maar waar kun je jouw domeinnaam registreren en wat kost dat?

Nieuwe website? Vergis je niet in de migratie!

Je wilt jouw webpagina’s vernieuwen of een gehele nieuwe website bouwen. Dit kan zijn omdat je website verouderd is of omdat je de huisstijl van je website hebt aangepast. Het overzetten van jouw adressen, ook wel URL’s genoemd, is heel belangrijk bij de overstap naar een nieuwe website. Deze overstap heet ook wel migratie.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer