Wat is mijn uurtarief als zzp'er in de zorg?

Het uurtarief is afhankelijk van diverse factoren
De zzp’er in de zorg is natuurlijk, net zoals andere zzp’ers, een ondernemer. De prijs of het uurtarief is een van de belangrijkste bestanddelen van een onderneming. Een hoog tarief kan eventuele opdrachtgevers wegdrijven, een te laag tarief is wellicht minder lucratief. Momenteel werken er meer dan 121.000 zzp’ers in de zorg. Zoals je misschien al weet is er een schreeuwend tekort aan personeel in de zorg. Als gevolg is de concurrentie tussen personeel onderling enorm, dit heeft tot gevolg dat je vaak een hoger tarief kan vragen dan gebruikelijk is!

Het bepalen van jouw uurtarief is cruciaal. Als jij ver boven of onder het gemiddelde tarief zit heb jij de klant wat uit te leggen. Het is vaak niet verstandig om het gemiddelde uurtarief klakkeloos over te nemen. Het uurtarief is namelijk afhankelijk van diverse factoren, denk aan werktijden, duur van de opdracht, de opdrachtgever, status, de te maken kosten en ervaring. Met inachtneming van diverse wegingsfactoren kan het gemiddelde uurtarief naar beneden of naar boven worden bijgesteld.

Functie

Relatief laag uurtarief

Gemiddelde uurtarief

Relatief hoog uurtarief

Helpende
(Niveau 2)

€20

€22

€25

Verzorgende (VIG) (Niveau 3)

€28

€32

€35

Verpleegkundigen
(Niveau 4)

€38

€45

€50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belangrijke wegingsfactoren uurtarief
 

 • Over- en weekendwerk
  • In de zorg wordt er vaak gewerkt met onregelmatigheidstoeslagen. Zo kan de zzp’er in de zorg op zon- en feestdagen tot wel 160% van het normale uurtarief verdienen. Ook in de avonden geldt er vaak een onregelmatigheidstoeslag.
 • Duur van de opdracht
  • Langdurige opdrachten geven natuurlijk meer werkzekerheid. Bij een langdurige opdracht kan een kleine tariefbijstelling naar beneden (in bepaalde gevallen) ‘belonen’.
  • De zzp’er in de zorg is momenteel erg gewild vaak is bijstelling van het tarief dan ook niet noodzakelijk.
 • Opdrachtgever
  • Het uurtarief is sterk afhankelijk van de soort opdrachtgever. Een zzp’er kan bijvoorbeeld ingehuurd worden met tussenkomst van een bemiddelingsbureau, het uurtarief voor de zzp’er in de zorg ligt dan beduidend lager dan het gemiddelde, namelijk rond de €20.
  • Let op! Over het algemeen geldt er een btw-vrijstelling voor zzp’ers in de zorg (met BIG-registratie). Indien je een samenwerking aan gaat met een uitzendbureau, dan geldt deze vrijstelling niet.
   • De Hoge Raad der Nederlanden (11/02/2016): “Voorwaarde om gebruik te maken van de vrijstelling is dat er geen sprake mag zijn van een uitleenovereenkomst of dienstbetrekking tussen zelfstandige en de betreffende instelling of ziekenhuis. Ook mag er geen sprake van een ander juridische band tussen de maatschap, de maten of werknemers van de maatschap waaruit toch een verhouding van ondergeschiktheid blijkt ten aanzien van arbeids- en bezoldigingsvoorwaarden tegenover het ziekenhuis of de verzorgingsinstelling”
   • De btw-vrijstelling geldt alleen bij geneeskundige diensten verricht aan de mens
 • Prestige
  • Sommige opdrachten kunnen een belangrijke rol spelen voor jouw aanzien bij toekomstige opdrachtgevers. Soms hanteert de zzp’er dan ook een lager tarief voor opdrachten die van belang zijn om status te winnen.
 • Kosten
  • De kosten spelen natuurlijk een belangrijke rol. Een opdracht die veel reistijd en reiskosten met zich mee brengt is natuurlijk minder aantrekkelijk.
 • Ervaring
  • De startende zzp’er zonder ervaring kan natuurlijk niet stunten met een absurd hoog uurtarief. Kwaliteit is voor deze groep het beste verkoopargument!

Vanzelfsprekend is dat een ervaren hulpverlener een hoger tarief kan vragen dan een geheel onervaren hulpverlener.

Lees ook…

Zzp’er in de zorg: hier moet jouw bedrijfsauto aan voldoen

Jij wilt als zzp'er in de zorg jouw patiënten en klanten zo goed mogelijk van dienst zijn. Een uitgeruste bedrijfsauto is dan een must. Van het vervoeren van medische benodigdheden tot aan rijdend visitekaartje. Dit zijn de 6 eisen waar jouw bedrijfsauto aan moet voldoen.

Hoe kom ik als zelfstandige zorgprofessional aan cliënten?

Als zzp’er werken kent vele voordelen, zoals de vrijheid om je eigen uren en tarief te bepalen en het kiezen van je eigen opdrachten. Je bent ondernemer met een eigen bedrijf en dit betekent dat je overal zelf verantwoordelijk voor bent. Het verwerven van je eigen cliënten is hier ook een onderdeel van. Maar hoe pak je dat aan?

'Ik vind het belangrijk om een realistisch beeld te geven'

Tommie Niessen werkt als zelfstandig verpleegkundige. Hij schrijft stukjes en vlogt over zijn werk in de zorg, omdat hij vindt dat de zorg wat meer (positieve) aandacht verdient. Bekijk hieronder het interview!
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer