Reminder: geef je BTW privé-gebruik van de auto aan in de laatste aangifte!

Vergeet het niet
Een auto van de zaak wordt vaak zowel zakelijk als privé gebruikt. Je bent vast bekend met de fiscale bijtelling, maar wat vaak vergeten wordt, is dat er btw betaald dient te worden bij privégebruik van de zakelijke auto. Bij aanschaf kun je de btw op bijvoorbeeld de aanschaf, onderhoud en gebruik aftrekken, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Een keer per jaar, in de aangifte over het laatste tijdvak van het kalenderjaar, moet je een correctie opnemen van de afgetrokken btw in verband met het privégebruik van de auto.

De Belastingdienst kijkt voor de bepaling van privégebruik naar de aard van jouw onderneming, de doeleinden waarvoor de auto wordt gebruikt en kan worden gebruikt (zakelijk en privé) en de functie en werkzaamheden van de gebruiker van de auto. Voor het bepalen van het privégebruik moet een kilometeradministratie worden bijgehouden. Woon-werkverkeer wordt voor de omzetbelasting gezien als privégebruik.

Geen administratie waaruit het privégebruik van de auto blijkt
Heb je geen administratie waaruit het privégebruik van de auto blijkt? Dan stelt je de te betalen btw voor het privégebruik vast op 2,7% van de catalogusprijs* van de auto. Voor bepaalde auto’s, waaronder auto’s die vijf jaar in de onderneming zijn gebruikt of auto’s die zonder btw zijn aangeschaft, mag een forfait van 1,5% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm) worden toegepast.


Voorbeeld**

Je hebt een nieuwe auto aangeschaft voor €45.000 inclusief bpm en btw. Je houdt verder geen kilometeradministratie bij. Je gebruikt de auto zowel zakelijk als privé.

Voor het privégebruik moet je dan 2,7% x € 45.000 = € 1.215 btw betalen.  Als je de auto in de loop van het jaar koopt, kun je het percentage van 2,7% naar evenredigheid verlagen. Koop je de auto bijvoorbeeld op 1 september, dan betaal je voor het privégebruik 4/12 x 2,7% x € 45.000 = € 405.

Twee tips:
 

Tip 1
De BTW-correctie op basis van de werkelijk gereden privé kilometers, met name als deze relatief beperkt zijn ten opzichte van de zakelijk gereden kilometers, kan lager uitvallen dan de forfaitaire regeling.

Tip 2
Is de aangifte al ingediend? Op een later moment kan altijd nog een suppletie aangifte worden gedaan om teveel betaalde BTW alsnog terug te vorderen.

*Er wordt uitgegaan van de catalogusprijs inclusief btw en bpm
**Voorbeeld Belastingdienst

 

Lees ook…

Rittenregistratie voor zzp'ers: er zijn apps voor!

De tijd van pen en papier in de auto is al lang voorbij: tegenwoordig zijn er talloze aanbieders van smartphone-apps voor rittenregistratie. Welke apps zijn geschikt voor jou als zelfstandig ondernemer? ZZP Servicedesk heeft er vijf voor je getest.

Ontdek de 10 voordelen van leasen voor zzp’ers

Als zzp’er heb je een betrouwbare partner nodig. Een rots in de branding die jou van A naar B brengt. De auto is jouw vervoersmiddel, werkplek en opslagruimte. Gelukkig is jouw ideale droomauto ook te leasen.    

Zakelijk rijden en belasting: hoe zit dat?

Een auto zakelijk rijden is helaas niet alleen een kwestie van jou en de eventuele leasemaatschappij, maar ook van de fiscus. Met welke belastingzaken moet je rekening houden? De belangrijkste regels op een rij.
Wil jij ook profiteren van het beste van twee werelden? Lees de ultieme bespaartip!
Om te bewijzen dat je minder dan 500 kilometer privé hebt gereden met een auto van de zaak, heb je een sluitende rittenregistratie nodig. Dit formulier voldoet aan de eisen die de Belastingdienst aan een goede rittenregistratie stelt.
Wil jij weten hoe jij het meest voordelig een auto kunt regelen als zzp'er? Met de praktische tips, rekentools en ervaringen van collega's uit dit whitepaper maak je de juiste keuze.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer